Júlia i David Bueno.
Júlia i David Bueno.
Demà, a les 23.30

Aprendre a aprendre, a "Quan arribin els marcians"

Demà, a les 23.30, TV3 emetrà un nou capítol de "Quan arribin els marcians", el programa cultural en forma de càpsula del temps que s'envia a l'espai amb l'esperança que un dia algú la trobi i entengui els humans. L'ensenyament de les disciplines artístiques en l'educació obligatòria i la "instagramer" Juliana Canet, protagonistes d'un altre capítol marcià.

Música, plàstica i educació física han estat, durant molt temps, les assignatures "maria", considerades menys importants al currículum escolar. Però, i ara? Quina incidència tenen els ensenyaments artístics en el sistema educatiu obligatori? Com un bloc rígid de plastilina, el cervell d'un infant és mal·leable, i les matèries que el flexibilitzen més són les artístiques. Ho explicarà de manera pràctica el biòleg i expert en neuroeducació David Bueno. Que hi ha estudis que demostren que una bona educació artística fa millorar el rendiment de totes les competències acadèmiques, ho afirma Olga Adroher, cap del Servei d'Ordenació d'Ensenyaments de Règim Especial. També parlaran amb els alumnes de 4t d'ESO de l'Institut Manuel Zafra de Barcelona, que van participar en el projecte "En residència", un dels molts programes que impulsen les arts a les aules. I tres professors explicaran les seves experiències: Dani Galán, que imparteix música a l'Institut Maria Espinalt; Fanny Figueras, professora de visual i plàstica a l'Institut Moisès Broggi, i Jordi Pérez, cap del Departament d'Arts Escèniques de l'Institut Ramon Berenguer IV de Santa Coloma de Gramenet.

Si entre els plans dels marcians hi ha envair la Terra, s'hauran d'obrir un perfil d'Instagram per poder tenir controlats tots els moviments dels terrícoles. És el consell de Juliana Canet, una jove "instagramer" que es dedica a explicar, a humanes i humans, els secrets de l'adolescència als programes "Adolescents Icat" i "Tot es mou".

Per acabar el programa, la secció "Cap de setmana a la Terra" fa un seguit de propostes culturals perquè, si els marcians aterren avui mateix, puguin triar. Aquesta setmana, les propostes són: l'exposició de Maria Espeus "Una mirada", al Palau Solterra de Torroella de Montgrí; "Solitudes" al Kulunka Teatro, a Torelló; "Censurats, retrobats, restaurats!", al Cicle de la Filmoteca de Catalunya, i el concert de Yann Tiersen a l'Auditori del Fòrum, a Barcelona.

"Quan arribin els marcians" és un planeta en si mateix, és un lloc des d'on es pregunta per què passen les coses que passen i la gent fa el que fa. I n'estem convençuts: la cultura és a tot arreu.

tv3.cat/marcians
twitter.com/marciansTV3
instagram.com/marciansTV3
facebook.com/marciansTV3

Anar al contingut