Antoni Castells lamenta l'actitud passiva de Zapatero a l'hora de defensar l'Estatut

El conseller d'Economia reclama la unitat dels diputats catalans al Congrés per defensar el text.

El conseller d'Economia i dirigent del PSC, Antoni Castells, ha reclamat en declaracions a El matí de Catalunya Ràdio, amb Manel Fuentes, la unitat de tots els diputats catalans al Congrés per defensar l'Estatut: "Voldria que aquesta unitat que s'ha expressat al Parlament de Catalunya s'expressés amb tota la seva força al Congrés dels Diputats, al Senat i a les Corts, per dir: ‘Aquí no es farà res si no és comptant amb quaranta diputats que defensen l'Estatut.' Això és el que hem de fer ara els catalans si ens volem fer respectar. Hem de respectar i fer-nos respectar." Castells també ha volgut deixar clar que treballarà "a fons" per aconseguir la unitat de tots els diputats catalans, encara que això suposi que els 25 diputats del PSC hagin de desmarcar-se del PSOE: "Per descomptat. És molt més important Catalunya que la nostra vinculació amb el PSOE. Per descomptat que sí, només faltaria. [...] Ja ho saben que vull grup propi, home. Però ara anem més enllà. Ja no és grup propi. És tots els diputats catalans junts."

Castells també ha retret al president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, que tingui, segons ell, una actitud passiva en defensa de l'Estatut: "A mi em sorprèn, em produeix una certa estupefacció, veure de vegades la manera en què el senyor Zapatero parla d'aquest tema com si no l'afectés, sincerament. Perquè aquest és l'Estatut que ha sortit de la majoria parlamentària que ell encapçala al Congrés dels Diputats. De manera que a mi m'agradaria veure, com l'hi diria, el mateix entusiasme per defensar l'Estatut que tenim nosaltres. O és que només som nosaltres que l'hem de defensar?" El conseller d'Economia també ha afirmat que no s'han respectat les regles del joc, mantenint quatre magistrats del Tribunal Constitucional amb el mandat caducat.

Castells demana a Zapatero més determinació per reactivar l'economia


El conseller Antoni Castells ha demanat al govern espanyol "més determinació" per prendre mesures per afavorir la recuperació econòmica, encara que no siguin del tot còmodes: "I és veritat que la ministra Salgado ha agafat bastant el toro per les banyes, ha tingut valentia. Avui mateix el Consell de Ministres adoptarà un conjunt de mesures, però em sembla que hi hauria d'haver més determinació per fer coses que de vegades no són del tot còmodes però que cal fer." I ha llançat també aquest missatge al president espanyol: "Sóc dels que creuen que es guanyen les eleccions per governar però no es pot governar pensant només en com guanyar les eleccions."

El conseller d'Economia ha afirmat que el deute públic espanyol és "suportable, sempre que hi hagi un pla d'empresa creïble". Castells també ha assegurat que caldria fer "un esforç d'ajustament" de tots els costos: "Entre d'altres, per descomptat, els costos salarials i després un conjunt de reformes que permetin millorar la nostra competitivitat i la nostra productivitat. Hem de rebaixar, congelar, en alguns casos, salaris nominals." El conseller també ha apostat perquè hi hagi més flexibilització dels convenis laborals i per prendre mesures contra l'absentisme a la feina. Antoni Castells ha afirmat que el pitjor moment de la crisi econòmica "ha quedat enrere" i ha volgut recalcar que "tots els indicadors mostren que el pendent comença a ser positiu", per la qual cosa pronostica que Catalunya viurà una "lenta recuperació". I sobre les dades de l'EPA, l'Enquesta de Població Activa, ha afirmat que no són "gens bones".El conseller d'Economia també s'ha mostrat partidari de plantejar el copagament a la sanitat pública per als contribuents que tenen les rendes més altes.

catradio.cat
Anar al contingut