Dijous, a les 22.10

Amor i rivalitat al quilòmetre zero casteller, a la "Nit de castells" del 33

Demà, a les 22.10, el 33 dedicarà la sisena de les deu nits temàtiques al món casteller d'aquest estiu. En circumstàncies normals, un 6 d'agost no s'hauria parlat d'altra cosa que de la diada de Firagost i de com s'haurien tornat a posar a prova les dues colles locals en una diada de màxima rivalitat a la plaça del Blat, el quilòmetre zero del món casteller

Però com que aquest any no hi ha hagut castells, la sisena nit castellera de l'estiu del 33 està dedicada a les dues colles vallenques, la Vella i la Joves. La nit començarà a les 22.35, amb una sessió doble del programa "Obrint plaça", amb Biel Duran i Aina Mallol, sobre l'amor al món casteller. En el primer dels dos capítols s'esbrina si els castells són un bon lloc per enamorar-se. L'espectador descobrirà històries com la d'en Cesc, cap de colla de la Jove Xiquets de Valls, i l'Annabel, que ha acabat fent seva la passió del seu marit. De l'amor també en parlaran els actors Joel Joan i Anna Sahun, que comparteixen vida i feina; la psicòloga Arantxa Coca, que analitza per què sorgeix l'amor al món casteller, i el músic Lluís Gavaldà, el germà de l'Annabel, que entén la passió del seu cunyat pels castells, perquè ell sent el mateix per la música.

Però, a Valls, l'amor no està renyit amb la rivalitat. Aquest és el tema que centra el segon "Obrint plaça" de la nit, que vol saber si la rivalitat és encara tan present entre les colles castelleres o si, del contrari, s'ha perdut. El programa s'ho preguntarà confrontant les dues colles de Valls, la Vella i la Joves, que tradicionalment han estat les dues colles amb més rivalitat del món casteller. I de rivalitat, en aquest cas futbolística, se'n parlarà amb els periodistes Ricard Torquemada i Joan Maria Pou, als quals se sotmetrà a un derbi particular: qui guanyarà una competició de llançar penals? El presentador Ramon Gener també intervindrà al programa per explicar rivalitats històriques del món de la música.

Tot seguit, a les 23.05, la nit castellera continuarà amb el documental "Nosaltres, els Xiquets de Valls", dirigit pel fotògraf vallenc Carles Cubos i estrenat per Santa Úrsula del 2014, que explica què són i què signifiquen els castells a través del testimoni d'una quarantena de castellers de Joves i de la Vella. Tradició, rivalitat, sentiments i passió explicats pels protagonistes anònims que han portat els castells a l'àmbit local, des del bressol casteller a ser patrimoni de la humanitat. El títol, inspirat en l'obra "Nosaltres, els valencians", de Joan Fuster, també vol definir d'on venen, què són i cap on van els castells. La plaça del Blat és l'espai protagonista de la tradició, de la rivalitat i de la cultura popular del món casteller.

I per acabar la nit castellera, el 33 recupera la diada de Santa Úrsula de Valls del 2019, una jornada castellera memorable, històrica, en què les dues colles vallenques van carregar per primer cop a la història el 3 de 9 net i ho van aconseguir, totes dues, durant la mateixa diada. També s'hi van fer castells de gamma extra espectaculars: el 4 de 9 net de la Vella o uns impressionants 2 de 8 nets que van descarregar Joves i Vella.

Aquest dijous, la cita és ineludible per als amants dels castells.

tv3.cat/33
tv3/obrintplaca

Anar al contingut