"Amenaça totalitària"
"Amenaça totalitària"
DIMARTS, A LES 21.55

"Amenaça totalitària", a "Sense ficció"

Demà, dimarts, a les 21.55, "Sense ficció" estrena "Amenaça totalitària". El documental, d'Albert Elfa i Ricard Belis, entra en el món de l'extrema dreta d'Espanya, Itàlia i Suècia, i analitza les causes del seu creixement.

L'extrema dreta entra a les institucions i marca l'agenda política. El masclisme, la xenofòbia, el populisme, el patriarcat i l'autoritarisme són presents en idearis de partits que no es consideren ultradretans. Es debaten temes que ja es creia que estaven superats, com ara la violència de gènere, l'ús d'armes de foc o la pena de mort. És l'agenda de l'extrema dreta que impregna partits i mitjans de comunicació.

L'extrema dreta és present en pràcticament totes les institucions europees i del món occidental. On ja governen, retallen llibertats, assumeixen poders que no els pertoquen i ataquen l'estat de dret.

El documental "Amenaça totalitària", d'Albert Elfa i Ricard Belis, entra en el món de l'extrema dreta d'Espanya, Itàlia i Suècia, i analitza les causes del seu creixement: una globalització mal portada que ha anul·lat l'ascensor social i ha fet més grans les diferències de classe, uns partits polítics que no han sabut interpretar les necessitats dels més desfavorits i una extrema dreta demagògica que aprofita aquest buit, eleva a la categoria de problema la immigració i imposa una única identitat nacional, de la qual s'erigeix en salvadora.

"Amenaça totalitària" viatja a Andalusia, on va emergir primer l'extrema dreta en unes eleccions, i visita ciutats com El Ejido, a Almeria, on, tot i tenir l'índex d'atur més baix d'Andalusia, el fantasma de la immigració que pren els llocs de treball i provoca delinqüència és el lema polític que ha fet guanyadora l'extrema dreta.

El documental radiografia els militants, simpatitzants i quadres de Vox a Catalunya, formats per una amalgama d'exmilitants del PP i de forces d'extrema dreta de tota mena; des d'exnazis fins a feixistes i ultradretans. S'assisteix a mítings i reunions de Vox i s'entrevista alguns dels seus intel·lectuals, com Fernando Sánchez Dragó, autor del llibre programàtic i patriòtic sobre Vox i el seu líder, Santiago Abascal.

L'extrema dreta està instal·lada ja al poder en diversos països d'Europa, com ara Hongria, Polònia o Itàlia. Al país transalpí, s'entrevista alts dirigents de la Lliga, com el president del seu grup parlamentari, Ricardo Molinari. La Lliga, i el seu líder, Matteo Salvini, té vocació de liderar el moviment de l'extrema dreta europeu, i s'acosta, sense vergonya, a grups feixistes com CasaPound, que, com ha pogut documentar "Sense ficció", celebren el 100 aniversari del naixement del fascio amb fileres de militants uniformats que atemoreixen els ciutadans i els periodistes que gosen criticar-los, com Paolo Berizzi, amenaçat de mort i amb escorta les 24 hores del dia.

El mateix que passa a Suècia, l'únic país d'Europa on els partits polítics de centreesquerra han format un cordó sanitari per impedir l'accés de l'extrema dreta, representada per Demòcrates de Suècia, a les altes institucions de l'Estat. "Amenaça totalitària" és testimoni dels efectes d'atacs xenòfobs a musulmans i de la violència que pregonen alguns grups, descaradament nacionalsocialistes, a Suècia, que haurien participat en l'assassinat d'Olof Palme, encara per resoldre.

Aquests partits pretenen assolir la tercera part dels escons del Parlament Europeu per destruir les institucions des de dins. Les desavinences per culpa de diferents sensibilitats nacionals poden impedir que uneixin forces per aconseguir-ho.

 

tv3.cat/senseficcio

facebook.com/senseficcio

twitter.com/senseficcio

Anar al contingut