La coproducció de TV3 "Alcarràs" i "Un año, una noche", amb participació, competiran en la secció oficial de la Berlinale

La coproducció de TV3 "Alcarràs", la segona pel·lícula de Carla Simón, i "Un año, una noche", d'Isaki Lacuesta, amb participació de TV3, competiran per guanyar l'Os d'Or a la secció oficial de la Berlinale que se celebrarà del 10 al 20 de febrer. És la primera vegada en els 72 anys d'història del Festival de Cinema de Berlín que hi haurà dues produccions catalanes competint a la secció oficial. I una d'elles, en català.

La Berlinale ha anunciat que "Alcarràs", la segona pel·lícula de Carla Simón i coproducció de TV3, competirà a la secció oficial del festival. La directora tornarà al festival cinc anys després de ser doblement premiada pel seu debut, "Estiu 1993". "Alcarràs" segueix una família que, després de 80 anys conreant la mateixa terra, es reuneix per fer l'última collita.

També optarà a guanyar l'Os d'Or "Un año, una noche", d'Isaki Lacuesta i amb la participació de TV3, que transporta l'espectador fins a la sala Bataclan de París la nit dels atemptats terroristes del 2015, a través de dos dels seus supervivents.

"Alcarràs", de Carla Simón

La coproducció de TV3 "Alcarràs", segon llargmetratge de Carla Simón després de la seva exitosa òpera prima "Estiu 1993", que també va comptar amb la participació de TV3, tindrà la seva estrena mundial a la Berlinale, i formarà part de la secció oficial (Concurs).

Cal destacar que el fulgurant recorregut d'"Estiu 1993" va començar precisament a la Berlinale del 2017. Allí es va emportar el premi de la seva secció (Generation K-Plus) i el premi a la millor òpera prima de tot el festival. A partir de llavors, cinc premis al Festival de Málaga, representant espanyola als Oscars el 2018, tres premis Goya, quatre Feroz, cinc Gaudí i una infinitat de reconeixements per tot el món. A més dels aplaudiments de la crítica i el públic. Van veure la pel·lícula als cinemes de l'estat espanyol prop de 200.000 espectadors.

Signen el guió d'"Alcarràs" la mateixa Carla Simón i Arnau Vilaró. A més, part de l'equip d'"Estiu 1993" tornarà a treballar a "Alcarràs", com és el cas de Mónica Bernuy a la direcció d'art, Eva Valiño com a cap de so i Anna Aguilà com a cap de vestuari. I com a directora de fotografia, Daniela Cajías, que acaba de rebre el Premi Goya pel seu treball a "Las niñas", amb participació de TV3.

En paraules de la directora: "Aquesta és una història sobre la pertinença a una terra, a un lloc, però també un drama sobre les perpètues tensions generacionals, la superació de les antigues tradicions i la importància de la unitat familiar en temps de crisi".

El repartiment està format per actors no professionals de la zona de Lleida i treballadors de la terra, després d'un llarg procés de càsting, que va durar més d'un any, ja que es va haver de paralitzar i repetir per l'inici de la pandèmia.

El projecte compta amb un llarg recorregut en festivals i premis, entre els quals destaquen el Premi CNC al Millor Projecte, atorgat en el marc del Torino Film Lab (2018), el Premi Eurimages al desenvolupament obtingut al mercat de coproducció de Berlín (2019 ) i la Menció Especial al Pitch des Residents celebrat al marc del Festival de Canes 2019.

"Alcarràs" és una producció d'Avalon PC i Vilaüt Films, en coproducció amb Kino Produzioni (Itàlia). Comptarà amb la distribució a Espanya d'Avalon DA i les vendes internacionals a càrrec de la casa de vendes francesa MK2. A més, "Alcarràs" té el suport de l'ICAA, ICEC, MEDIA, EURIMAGES, MIBACT i la Diputació de Lleida, i hi han participat TVE i Movistar +.

Sinopsi:

Després de vuitanta anys conreant la mateixa terra, la família Solé es reuneix per fer junts l'última collita.

"Un año, una noche", d'Isaki Lacuesta

En "Un año, una noche", Lacuesta aborda una emotiva història d'amor i superació, protagonitzada per Nahuel Pérez Biscayart ("El profesor de persa", "120 pulsaciones por minuto"), Noémie Merlant ("Retrato de una mujer en llamas", "Curiosa"), Quim Gutiérrez (un actor que els espectadors coneixen bé des del seu debut a "Poble Nou") i Alba Guilera ("Trauma"), que interpreten les dues parelles protagonistes. A través d'ells, es podran conèixer els qüestionaments ètics, relacions personals i traumes a què han de fer front, un any després del tràgic atemptat de la sala Bataclan. Completen l'elenc l'actriu Natalia de Molina ("Las niñas", amb la participació de TV3, "Adiós"), Enric Auquer ("Com si fos ahir" (TV3), "Quien a hierro mata", "La línea invisible") i el cantant C. Tangana, que debuta com a actor.

Lacuesta arribarà a la Berlinale avalat pel reconeixement internacional dels seus anteriors treballs en la direcció, que han estat reconeguts amb les dues Conxes d'Or al Festival Internacional de Cinema de Sant Sebastià ("Entre dos aguas" i "Los pasos dobles", les dues amb la participació de TV3), els premis a el Festival de Cinema del Mar del Plata ("Entre dos aguas"), Festival de cinema de Guadalajara ("Los pasos dobles"), entre molts d'altres. A més, les seves pel·lícules s'han projectat a festivals de tot el món i a centres artístics com el MOMA de Nova York, el Lincoln Center, l'Anthology Film Archives (New York), o el CCCB.

"Un año, una noche" compta amb guió de Fran Araújo, Isa Campo i Isaki Lacuesta, i està basada en el llibre "Paz, amor y Death metal", de Ramón González, supervivent de l'atemptat terrorista de la sala de concerts Bataclan. La pel·lícula està produïda per Ramón Campos (32 Malasaña Street, El verano que vivimos) per a Mr. Fields and Friends i Jérôme Vidal (Madre, Realive) per a Noodles Production.

"Un año, una noche" és una coproducció internacional de Mr Fields and Friends, Bambú producciones, La Termita Films i Noodles production (Francia), amb la participació de TVE, Movistar+, TV3, amb el suport de l'ICAA, ICEC, Euroimages i la distribució de BTeam.

Sinopsi:

"Un año, una noche" és la història de Ramón i Céline, una jove parella que assisteix al concert de Bataclan la nit del 13 de novembre del 2015.

Durant l'assalt terrorista, Céline i Ramón aconsegueixen arribar per separat al camerino dels músics i s'hi refugien durant hores fins al seu alliberament. Aconsegueixen salvar-se, però en sortir ja no són els mateixos. I no saben si ho podran tornar a ser.

Aquella nit que cadascú va viure de manera diferent deixa una profunda empremta a les seves vides i els carrega amb una identitat inesperada de víctimes que cadascú suporta com pot. Céline amb una fugida cap endavant, rebutjant-la, aferrant-se a la seva vida prèvia, i Ramón amb un tornar repetidament a aquell instant, per atrapar-lo i suportar-ho i enfrontar-se a una pregunta clau: com vol viure a partir d'ara?

L'any posterior a l'atemptat, la parella intenta ressincronitzar-se, tornar a estar connectats com abans d'allò que mai no haurien d'haver viscut.

tv3.cat/ficcioicinema

Anar al contingut