El músic Wagner Pá puja al cotxe amb Eloi Vila.
El músic Wagner Pá puja al cotxe amb Eloi Vila.
Dijous, a les 23.40

"Al cotxe!", amb Eloi Vila, conversa amb testimonis de la situació de pobresa que ha causat la pandèmia

Demà, dijous, a les 23.40 TV3 oferirà el cinquè capítol d'una sèrie d'especials d'"Al cotxe!" al voltant de la Covid-19. Serà l'últim programa que se centra en les conseqüències de la pandèmia, que ha donat veu a persones afectades tant des del punt de vista de la salut com de l'econòmic.

Després de l'emissió del programa "A2Veus", en el capítol 108 d'"Al cotxe!", Eloi Vila conversarà amb quatre persones a qui la Covid-19 ha trastocat de manera greu la situació laboral i econòmica. Carolina Kloner, Lydia Alonso, Wagner Pá i Olga Mumbrú són els testimonis que explicaran com han hagut de demanar ajuda per a les necessitats més bàsiques.

 

Carolina Kloner: "La pandèmia ens ho ha tret tot: la feina, les il·lusions i els projectes"

Carolina Kloner, de Palamós, és una fornera i firaire que amb la pandèmia ha vist com s'han cancel·lat tots els mercats on acostumava a anar. Tota la família (avis, fills i el matrimoni) vivia d'aquesta feina. La situació es va allargar i ni els estalvis ni els préstecs van ser suficients per tirar endavant: "Vam arribar a un punt que no en teníem ni per menjar". Amb impotència i vergonya van demanar ajut a Serveis Socials i gràcies a Càritas cada 15 dies tenen una cistella amb aliments: "Va ser molt fort acceptar que has de demanar ajuda".

 

Lydia Alonso: "A l'octubre vaig rebre la primera cistella i vaig plorar"

Lydia Alonso, que té una filla petita, fa 14 anys que treballa com a discjòquei, productora musical i tour manager en festivals de música. Ara amb la pandèmia ha perdut tota la feina i ha hagut de recórrer a entitats com Actúa Ayuda Alimenta i el Banc dels Aliments: "Estic sobrevivint com puc". La Lydia ha passat per episodis d'ansietat i ha necessitat ajuda psicològica: "Ara donar veu a milers de persones que estan com jo em dona tranquil·litat".

 

Wagner Pá: "El sector artístic, que ja era una mica precari, es va acabar d'ensorrar"

Wagner Pá, de 54 anys i amb tres fills, és un músic i discjòquei del Brasil que va arribar a Catalunya a mitjans dels anys 80. Amb quatre discos i després d'haver treballat amb artistes com Dusminguet, Macaco, Sisa, Manu Chao, Sting o Shakira, la pandèmia l'ha deixat sense feina. Sense concerts i, amb el sector cultural que s'anava precaritzant, ha hagut de tirar d'estalvis, demanar ajut a ONGs i diners a la família del Brasil: "Li vaig dir a la meva tieta per telèfon: soc pobre".  Wagner Pá, que és de mena optimista, s'ha ensorrat en algun moment: "De vegades no sabia què em passava i no em podia permetre la depressió".

 

Olga Mumbrú: "Em feia vergonya fer cua amb tanta gent"

Olga Mumbrú té 43 anys i un fill de 16. Ara farà un any que, amb la pandèmia, la vida li va canviar de la nit al dia: l'empresa en què treballava de comercial la va acomiadar sense indemnització. L'Olga ha sobreviscut fent un voluntariat a l'associació Bona Voluntat en Acció del Poble-sec de Barcelona i demanant ajut a Càritas, on li donen menjar: "La vergonya se supera donant les gràcies". A poc a poc se'n va sortint gràcies a una nova feina de teleoperadora, caminant i escrivint: "Escriure és una manera de treure la merda i trepitjar-la, i això porta sort".

 

tv3.cat/alcotxe
twitter.com/alcotxetv3
spotify.com/alcotxetv3

 

#AlCotxeTV3

Anar al contingut