"Ai Weiwei, cordialment" i "Bellingcat, la veritat en un món de postveritat", a "60 minuts"

"60 minuts" és el programa que ofereix els millors documentals periodístics dedicats a l'aprofundiment i l'anàlisi de l'actualitat, i a la reflexió social, política i econòmica sobre els principals temes de debat d'arreu del món.

El dilluns 1 de març, a les 22.10, "60 minuts" estrena "Ai Weiwei, cordialment", un treball que se centra en la gènesi, la preparació i l'èxit de l'exposició @Large, obra de l'artista i dissident xinès Ai Weiwei, en favor dels presos de consciència, que ocupava part del presidi d'Alcatraz, a San Francisco.

 

 

Després, a les 23.00, "60 minuts" recupera "Bellingcat, la veritat en un món de postveritat" que segueix l'aparició innovadora del col·lectiu de periodisme d'investigació ciutadà conegut per Bellingcat. Aquest grup d'investigadors en línia es dedica a revelar la veritat de certes notícies d'arreu del món envoltades de desinformació i mentides.

"Ai Weiwei, cordialment"

La gènesi, la preparació i l'èxit de l'exposició @Large, obra de l'artista i dissident xinès Ai Weiwei, que ocupava part del presidi d'Alcatraz, a San Francisco.

L'exposició va tenir lloc l'any 2014, i llavors Weiwei vivia en llibertat vigilada a Pequín després d'haver passat uns mesos a la presó com a càstig per les seves crítiques públiques al govern xinès.

Com que Weiwei no podia sortir de la Xina, Cheryl Haines, directora del documental i promotora de l'exposició, va anar fent viatges entre San Francisco i Pequín perquè l'artista pogués concebre i construir les diferents instal·lacions de l'exposició.

En una d'aquestes instal·lacions, formada per retrats de presos polítics d'arreu del món, es proposava als visitants que escrivissin postals als presos. Se'n van enviar més de 90.000, uns missatges de suport que, segons expliquen alguns dels reclusos i els seus familiars, van servir per donar-los forces en la seva lluita desigual per la llibertat i els drets humans.

Dirigit per Cheryl Haines

"Bellingcat, la veritat en un món de postveritat"
 
"Bellingcat, la veritat en un món de postveritat" segueix l'aparició innovadora del col·lectiu de periodisme d'investigació ciutadà conegut per Bellingcat. Aquest grup d'investigadors en línia es dedica a revelar la veritat de certes notícies d'arreu del món envoltades de desinformació i mentides: des del desastre, per exemple, del vol MH17, abatut per un míssil quan sobrevolava la zona de conflicte a Ucraïna, fins a la guerra civil de Síria, passant pel misteriós enverinament d'un exespia rus al Regne Unit.
Des del seu domicili de Leicester, Eliot Higgins, el líder del col·lectiu, treballa amb el seu equip de cercadors de la veritat per qüestionar diaris, mitjans audiovisuals i governs.

Bellingcat fa servir fonts d'informació públiques i obertes, principalment les xarxes socials, per practicar un periodisme d'investigació innovador que ja ha aportat diverses revelacions importants de les quals s'han fet ressò els mitjans tradicionals i que fins i tot han servit de prova en actuacions del Tribunal Penal Internacional.

Dirigit per Hans Pool

tv3.cat/60minuts

Sant Joan Despí, 26 de febrer del 2021

Anar al contingut