ACAPPS premia Rosa Vallverdú per impulsar l'accessibilitat a través de la subtitulació als canals de la CCMA

Rosa Vallverdú, responsable d'Accessibilitat de la CCMA, rebrà demà, dissabte 4 de novembre, el premi en la categoria individual per la seva trajectòria en la promoció i impuls de l'accessibilitat a la comunicació per a les persones sordes a través de la subtitulació, a TV3. La cadena pública va ser la primera a emetre programació subtitulada.
Aquest guardó també representa un reconeixement a l'estreta col·laboració entre Vallverdú i la Federació d'Associacions Catalanes de Pares i Persones Sordes per a la millora constant de la subtitulació als canals de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals.
Actualitzat
Rosa Vallverdú premi ACAPPS

Francesc Iglesies, secretari d'Afers Socials i Famílies, inaugurarà l'edició número 22 de les Jornades de Formació de les Persones Sordes en Modalitat Oral, en què s'emmarca també la 8a edició dels Premis Federació ACCAPS, que premia la promoció i defensa dels drets de les persones sordes i les seves famílies.

TV3 es va convertir l'any 1990 en la cadena pionera a emetre una pel·lícula amb subtítols, aleshores a través del teletext. Més endavant, TV3 es va llançar amb la subtitulació en directe, un projecte ambiciós que es va dur a terme seguint el model de la BBC, i amb una subvenció del Departament de Benestar Social.

Des de llavors, la CCMA ha seguit compromesa amb la millora de la qualitat dels mitjans i sistemes d'accessibilitat als continguts, i així ho demostren les xifres, amb 17.000 hores de subtitulació el 2016. De fet, l'any 2011, la Federació ACAPPS ja va premiar TV3 per la seva sensibilització envers les necessitats del col·lectiu de persones sordes i per la seva aposta en el foment de valors, com el dret a la informació. Aquest guardó va ser atorgat al Club Super3, per la seva trajectòria en accessibilitat audiovisual amb la subtitulació.

Així mateix, una de les novetats referents a l'accessibilitat és l'audiodescripció, un servei a través del qual les persones amb deficiències visuals poden obtenir informació del que està passant a la pantalla i, així, no perdre elements importants del que s'està visualitzant. "La Riera", "La gran pel·lícula" dels divendres, "El crac", o sèries com "Merlí" o "Nit i dia" són alguns dels continguts que s'hi pot veure amb aquest sistema.

tv3.cat