Pau Casals a les Nacions Unides
Pau Casals a les Nacions Unides

50 anys de l'Himne a les Nacions Unides, a Catalunya Música

Diumenge 24 d'octubre, a les 23.00, Catalunya Música oferirà la retransmissió del concert commemoratiu del 50è aniversari de l'estrena de l'Himne a les Nacions Unides, de Pau Casals, des del Palau de la Música Catalana. El concert estarà interpretat per l'Orfeó Català i l'orquestra Franz Schubert Filharmonia, que sota la direcció de Tomàs Grau interpretaran l'Himne a les Nacions Unides, el Concert per a dos violins de Johann Sebastian Bach i el quart moviment de la Novena simfonia de Ludwig van Beethoven. Els comentaris, els farà Olga Cardús

La tardor del 1970, Situ U Thant, aleshores secretari general de l'ONU, va proposar a Pau Casals la composició d'un himne dedicat a les Nacions Unides. A U Thant li desagradava el fet que durant segles diferents compositors i poetes haguessin escrit obres per celebrar guerres i victòries militars, però que no existís cap himne per la pau. Casals, gran humanista, defensor de la pau i amic personal d'U Thant, va acceptar sense dubtar l'encàrrec. El secretari general de l'ONU va demanar a Casals que l'himne s'inspirés en els ideals i valors que conté el preàmbul de la Carta de les Nacions Unides, però és un text impossible de musicar. Així l'hi va fer notar el mateix Casals. Per això, U Thant va encarregar al poeta britànic W.H. Auden l'elaboració d'una oda per la pau. De la col·laboració de Casals i Auden, dos dels artistes que més admirava U Thant, en va sorgir l'Himne a les Nacions Unides, per a cor i orquestra simfònica. La partitura es va estrenar el 24 d'octubre del 1971 a la seu de l'Assemblea General, a Nova York, amb motiu del concert d'aniversari de les Nacions Unides, el dia que l'organització feia 25 anys.

Hi va haver més motius que d'aquell dia en van fer un moment històric. En aquell mateix acte, Pau Casals va rebre la Medalla de la Pau de les Nacions Unides en reconeixement de la seva trajectòria i compromís vital amb la pau, la democràcia i la llibertat. El seu emotiu discurs d'agraïment, 50 anys després, encara perdura en la memòria col·lectiva dels catalans i els defensors de la pau.

En aquell concert, hi van participar molts amics de Casals, músics notables que van voler acompanyar el mestre en una cita tan especial. Plegats van interpretar obres de Bach, Stravinsky i l'Himne a les Nacions Unides amb el Cor de la Manhattan School of Music, els Cantants de les Nacions Unides i l'Orquestra del Festival Pau Casals, tots, sota la batuta del cèlebre músic català.

Aquest diumenge 24 d'octubre, al Palau de la Música Catalana, s'hi reviurà aquell moment històric en un concert commemoratiu carregat de simbolisme que tindrà com a principal protagonista la figura de Casals i la seva obra. Els intèrprets seran la soprano Eugènia Boix, la mezzosoprano Marta Infante, el tenor Joan Francesc Folqué i el baríton Josep-Ramon Olivé, l'Orfeó Català i la Franz Schubert Filharmonia, que interpretaran: l'Himne a les Nacions Unides, el Concert per a dos violins en re menor, BWV 1043, de Johann Sebastian Bach, i el quart moviment "Himne a l'alegria" de la Novena simfonia en re menor, op. 125, de Ludwig van Beethoven.

Anar al contingut