25 anys de "60 minuts"

Aquesta tardor "60 minuts" compleix 25 anys d'emissió continuada al canal 33. 25 anys en què s'han emès més d'un miler de reportatges i documentals, produïts per cadenes de televisió de tot el món, que ens han acostat a les transformacions socials i polítiques d'aquest quart de segle. Treballs que ens han parlat de la caiguda del mur, de l'atemptat de les torres bessones de Nova York, de la crisi econòmica i social, de les revolucions àrabs o de les grans transformacions socials.

Per commemorar aquests 25 anys, "60 minuts" emetrà, dimecres 26 de novembre, dos reportatges que tenen la "memòria històrica" com a element comú. El primer es basa en el judici a militars argentins -entre ells, Videla i Bignone- implicats en el robatori sistemàtic de nadons durant els anys de la dictadura militar. Després es recupera el documental "30 anys de foscor", finalista als Goya de l'any 2012 i que també fa memòria del passat, en aquest cas sobre una qüestió del franquisme: la de la gent que es va haver d'amagar, durant anys -de vegades, entre les parets de casa seva- per fugir de la brutal repressió del règim franquista.

"Argentina: els 500 nens robats de la dictadura"

Durant els anys foscos de la dictadura a l'Argentina, del 1976 al 1983, el règim militar va segrestar dones embarassades, les van fer donar a llum en maternitats clandestines i les van assassinar per apropiar-se dels seus nadons com a botí de guerra. Trenta-cinc anys després, el 2011, s'obre un judici històric a Buenos Aires, fruit de la lluita incansable de les àvies de la Plaza de Mayo. Han aconseguit retrobar 107 d'aquests nens i continuen la seva recerca particular.

El 1976, un cop militar va enderrocar el govern de l'Argentina. El van seguir vuit anys d'una terrible repressió contra els opositors al règim. Militants, estudiants, treballadors, tots ells són segrestats, torturats i assassinats amb total impunitat. El nombre de desapareguts s'estima en 30.000 durant aquests anys foscos. Les dones joves embarassades tampoc no s'escapen dels abusos dels militars. Encadenades i encaputxades, donen a llum a centres de detenció com l'Esma (l'Escola de Mecànica de l'Armada, al cor de Buenos Aires). Tan bon punt pareixen, els prenen els nadons. Cinc-cents nounats van ser arrencats dels braços de les seves mares pels torturadors, que se n'apropien. Els altres, els van donar a "bones famílies cristianes". Per trobar 107 d'aquests nens, les àvies de la Plaza de Mayo no només han desafiat el poder totalitari, sinó que també han fet ús de la ciència genètica, que també han contribuït a fer avançar. Aquesta és la seva lluita, que continua en el moment en què l'Argentina, l'any 2011, presenta davant la justícia els principals dignataris del règim.

Dirigit per Alexandre Valenti.

"30 anys de foscor"

"60 minuts" presenta un reportatge peculiar. "30 anys de foscor" és un treball de precisió, dirigit per Manuel H. Martín, un encaix que trama entrevistes, tesi i animacions. Nominat a Millor Documental a l'edició dels premis Goya del 2012, explica la història de Manuel Cortés, "el talp de Mijas". Quan va acabar la Guerra Civil Espanyola i es van tancar les fronteres, centenars de persones es van veure obligades a amagar-se per escapar de la repressió franquista. Van viure durant dècades amagades sota tarimes o en forats darrere de les parets de casa seva, amb la por contínua de poder ser descobertes en qualsevol moment.

Un dels "talps" més coneguts va ser Manuel Cortés, antic alcalde de Mijas, a Màlaga. Amb l'ajuda de la seva esposa, Juliana, Cortés es va passar 30 anys amagat en un petit forat, entre dues parets de casa seva. Durant el primer any de captivitat, Cortés ni tan sols va poder dir a la seva filla, llavors una nena, que era viu. Va passar mesos veient-la jugar, sense poder ni tan sols tocar-la.

Però això no és només una història sobre la Guerra Civil Espanyola, un exercici de memòria històrica. És un relat sobre la supervivència i la humanitat; sobre les conseqüències de la guerra i la dictadura. Amb belles seqüències animades, el documental narra el drama de la història del Manuel i de la Juliana, mentre que les imatges d'arxiu i algunes entrevistes emmarquen el context històric.

tv3.cat/60minuts