18 produccions, amb la participació de TV3, sumen 75 nominacions en els XIV Premis Gaudí

Aquest matí s'ha fet la lectura de les nominacions a La Pedrera i s'ha pogut seguir a través del 3/24 i de Catalunya Informació. Francesc Orella, acompanyat de Maria Molins, que ha substituït l'actriu Anna Alarcón prevista inicialment, han estat els encarregats de fer conèixer els nominats que optaran a les 22 estatuetes en la gran nit del cinema català.

A la llista, 18 produccions participades per TV3 i que, en total, han aconseguit 75 nominacions. "Las leyes de la frontera", "El ventre del mar", "Libertad", "Mediterráneo" i "Sis dies corrents", totes amb la participació de TV3, són les pel·lícules més nominades a la catorzena edició dels premis de l'Acadèmia del Cinema Català. També es troben entre les nominades "Tres", "Chavalas", "El amor en su lugar", "Bajocero" i "Visitant", totes amb la participació de TV3, i "Tros", producció associada de TV3. Entre els documentals, dos coproduccions i un amb participació de TV3: "Balandrau, infern glaçat", "El retorn a la vida després de l'Isis" i "Un blues per a Teheran". De les pel·lícules per a televisió, totes amb coproducció de TV3, estan nominades "Berenàveu a les fosques", "Frederica Montseny, la dona que parla" i "Tocats pel foc". Finalment "Mironins", la pel·lícula producció associada de TV3, serà la millor pel·lícula d'animació.

En la lectura celebrada avui a l'Auditori de La Pedrera, els actors Maria Molins i Francesc Orella han fet públiques les nominacions en les 22 categories dels guardons. Dels 59 films candidats, un total de 28 títols han passat a la segona volta de votacions, que arrenca avui i es manté oberta fins al 25 de febrer. Per segona vegada consecutiva en els seus catorze anys d'història, els Gaudí tornen a recollir unes nominacions amb una presència majoritària de dones finalistes, un 54% respecte al 46% d'homes. La gala dels XIV Premis Gaudí tindrà lloc el diumenge 6 de març a la Sala Oval del Museu Nacional.

"Las leyes de la frontera", "El ventre del mar", "Libertad", "Mediterráneo" i "Sis dies corrents", totes amb la participació de TV3, són les pel·lícules més nominades a la catorzena edició dels premis de l'Acadèmia del Cinema Català.

Amb 13 candidatures, la pel·lícula que encapçala el rànquing és "Las leyes de la frontera", de Daniel Monzón, un film basat en la novel·la homònima de Javier Cercas i ambientat en la Girona de finals dels anys 70.

Amb 12 candidatures, "El ventre del mar", d'Agustí Villaronga, és la pel·lícula en català amb més nominacions d'aquesta edició. Opta a millor pel·lícula, millor direcció, millor guió, i també millor actor protagonista.

El primer llargmetratge de Clara Roquet, "Libertad", compta amb 11 nominacions, entre les quals millor pel·lícula en llengua no catalana, direcció, guió, actriu protagonista i actriu secundària.

"Mediterráneo", la pel·lícula de Marcel Barrena sobre els orígens de l'ONG Openarms ha aconseguit 10 candidatures, entre les quals la de millor pel·lícula en llengua no catalana.

Neus Ballús també té opcions de premi amb 9 nominacions per la seva última pel·lícula, "Sis dies corrents", que ha rodat amb tres lampistes de l'extraradi de Barcelona a la vida real i a la ficció. Opta a millor pel·lícula, millor direcció i guió, i els seus dos actors no professionals opten a millor actor i millor actor secundari.

Les segueixen amb 5 nominacions "Tres", de Juanjo Giménez, protagonitzada per Marta Nieto, que opta a millor actriu, i amb 3 nominacions "Chavalas", l'òpera prima de Carol Rodríguez Colás. Totes dues amb la participació de TV3.

Amb 2 nominacions, "El amor en su lugar", amb participació de TV3, de Rodrigo Cortés, opta a millor direcció artística i millor vestuari.

Amb una nominació, "Tros", producció associada de TV3, i "Visitant", amb participació, opten a millor pel·lícula. I "Bajocero", també amb participació de TV3, de Lluís Quílez, opta al Gaudí a millors efectes visuals.

Quatre propostes opten a millor pel·lícula documental, històries personals extremes com "Balandrau, infern glaçat", de Guille Cascante, que es va poder veure al "Sense ficció", i "El retorn: la vida després de l'ISIS", d'Alba Sotorra. També la realitat de l'Iran retratada per Javier Tolentino a "Un blues per a Teheran". Els dos primers documentals són coproduccions de TV3 i l'últim té participació de TV3.

L'única categoria que ja té el guanyador assegurat és la de millor pel·lícula d'animació, amb només una producció nominada: "Mironins", de Mikel Mas Bilbao i Txesco Montalt, i producció associada de TV3, que acosta el món de l'art als més petits a través de l'obra de Joan Miró.

En la categoria de pel·lícules per a televisió hi ha tres coproduccions de TV3: "Berenàveu a les fosques", de Sílvia Quer; "Frederica Montseny: la dona que parla", de Laura Mañá, i "Tocats pel foc", de Santi Lapeira.

tv3.cat/ficcioicinema

tv3.cat/documentals

Anar al contingut