"La hija de un ladrón"
"La hija de un ladrón"
PREMIS GAUDÍ

13 produccions, amb la participació de TV3, nominades als XII Premis Gaudí

Aquest matí s'ha fet la lectura de les produccions nominades en la dotzena edició dels premis de l'Acadèmia del Cinema Català. 13 produccions amb la participació de TV3 optaran als guardons en una gala que se celebrarà el 19 de gener a l'Auditori del Fòrum CCIB presentada per l'actriu Anna Moliner i que TV3 emetrà en directe.

Aquest matí s'ha fet a Barcelona la lectura pública de les nominacions dels dotzens Premis Gaudí atorgats per l'Acadèmia del Cinema Català, en què 13 produccions amb participació de TV3 acumulen 50 nominacions. Dues pel·lícules destaquen entre les candidates d'aquest any: "La hija de un ladrón" i "Els dies que vindran", que han aconseguit 13 i 10 nominacions respectivament. "La innocència", n'ha aconseguit 7.

L'acte de lectura pública d'aquests premis, que atorga l'Acadèmica del Cinema Català, s'ha fet a l'Auditori de la Pedrera. La producció amb més nominacions, 13, és "La hija de un ladrón", d'entre les quals la de millor pel·lícula en llengua no catalana i millor direcció per a Belén Funes. També, els principals actors d'aquesta pel·lícula aspiren al premi de millors protagonistes femenina i masculí per a Greta Fernández i Eduard Fernández. Pare i filla actuen junts per primera vegada en aquest drama que precisament aborda les difícils relacions entre una jove i el seu pare, que no se n'ha cuidat mai.   

Amb 10 nominacions, "Els dies que vindran" és la pel·lícula rodada en català més nominada. Optarà al Gaudí a millor direcció per a Carlos Marques-Marcet i millors protagonistes per a Maria Rodríguez i David Verdaguer. Marques-Marcet va seguir l'embaràs dels actors, parella en la ficció, però també en la vida real, per dibuixar les pors, les alegries i les vivències d'una parella davant la perspectiva de tenir un fill.

La tercera pel·lícula amb més nominacions és "La innocència", amb 7, d'entre les quals a la millor pel·lícula en català i a la millor direcció, per a Lucía Alemany.Carmen Arrufat podria rebre el Gaudí a millor protagonista femenina, i també està nominada al Goya revelació per la seva actuació en aquesta pel·lícula. Arrufat encarna la Lis, una adolescent que vol marxar del seu poble per convertir-se en artista de circ.

Un viatge d'iniciació i de creixement, en aquest cas al Senegal, és el que explica "El viatge de la Marta (Staff only)", la quarta candidata a millor pel·lícula en català. La seva directora, Neus Ballús, també disputarà el Gaudí a la millor direcció. Són dues de les quatre nominacions que té aquesta pel·lícula.

En les pel·lícules per a televisió o també anomenades "TV movies", TV3 és present en totes quatre produccions ("Cançó per a tu", "La catedral del mar", "La dona del segle", "L'enigma Verdaguer"). De les quatre nominades com a millor pel·lícula documental, TV3 participa en dues ("Idrissa, crònica d'una mort qualsevol" i "Peret, yo soy la rumba").

La XII edició dels Premis Gaudí serà especial perquè tres de les quatre nominacions en la categoria de millor direcció són dones, i dos dels títols són òperes primes: "La hija de un ladrón" i "La innocència". Una de les nominades a millor actriu secundària és Nora Navas per "Dolor y gloria", una de les protagonistes de la sèrie de TV3 "Les de l'hoquei". Enric Auquer, nominat a millor actor secundari per "Quién a hierro mata", i Maria Rodríguez, nominada a millor actriu protagonista per "Els dies que vindran"), tots dos apareixen a la telenovel·la de la sobretaula de TV3, "Com si fos ahir".

Els guanyadors i guanyadores es donaran a conèixer el 19 de gener a l'Auditori del Fòrum CCIB. Anna Moliner, l'actriu de "Cites", "La catedral del mar" i, durant uns quants anys, també de La família del Super3 fent el personatge de la Tru, presentarà la gala, que estarà dirigida per Jordi Prat i produïda per Dagoll Dagom i que TV3 emetrà en directe.

Sinopsis de les nominades:

"La hija de un ladrón" (13 nominacions), amb la participació de TV3, dirigida per Belén Funes, i protagonitzada per Greta Fernández i Eduard Fernández, aborda les difícils relacions entre una jove i el seu pare, que no se n'ha cuidat mai.

"Els dies que vindran" (10 nominacions), dirigida per Carlos Marques-Marcet i amb participació de TV3, gira al voltant de la història de la Vir (Maria Rodríguez) i el Lluís (David Verdaguer), que fa només un any que surten junts, i que descobreixen que estan esperant un fill. Durant nou mesos se seguirà l'aventura d'aquesta jove parella barcelonina, el gir enorme que farà la seva vida, les pors i alegries, les seves expectatives i realitats, que durant l'embaràs creixen.

"La innocència" (7 nominacions), amb la participació de TV3, la pel·lícula està protagonitzada per Laia Marull, Sergi López, Carmen Arrufat i Joel Bosqued, i explica la història personal de la directora, Lucía Alemany, que torna al poble on va néixer per explicar les vivències d'adolescent.

"El viatge de la Marta (Staff only)" (4 nominacions), el segon llargmetratge de Neus Ballús, amb la producció associada de TV3, narra la història de la Marta (Elena Andrada), una noia de 17 anys que passa les vacances de Nadal al Senegal al costat del seu pare, Manel (Sergi López) i el seu germà Bruno (Ian Samsó).

"Elisa y Marcela" (4 nominacions), és el film per a la televisió d'Isabel Coixet que explica la història d'amor de dues dones gallegues a principis del segle XX. L'escàndol va ser enorme ja que es van arribar a casar per l'Església perquè una d'elles es va fer passar per un home. Una pel·lícula original de Netflix amb coproducció de Televisió de Catalunya, Rodar y Rodar, Zenit tv,  Lanube peliculas, Movies Production AIE, amb l'associació de Film Factory i la participació de Canal Sur Radio y Televisión, Televisión de Galicia i la col·laboració d'ICEC i subvenció da Axencia Galega Das Industrias Culturals.

"7 raons per fugir" (3 nominacions), un film amb participació de TV3, dirigit per Esteve Soler, Gerard Quinto i David Torras, una comèdia d'humor negre que sorgeix d'una mirada crítica a la nostra societat i als valors que transmet.

I, finalment, hi destaca el llargmetratge "Liberté" (3 nominacions), dirigit pel director català Albert Serra, la pel·lícula "Liberté" se situa al 1774, just abans de la Revolució Francesa. En algun lloc entre Postdam i Berlín, un grup de llibertins fuig del nou govern ultraconservador de Lluís XVI.

En la categoria de documentals destaquen:

"Idrissa, crònica d'una mort qualsevol", una producció amb la participació de TV3, que segueix el cas d'Idrissa Diallo, un jove guineà de 21 anys que va morir en un centre de detenció d'estrangers a Barcelona.

I també hi ha "Peret, yo soy la rumba", la coproducció de TV3, en format de pel·lícula documental centrada en la vida del rei de la rumba, Peret.

En les pel·lícules per a televisió o també anomenades "TV movies", TV3 és present en totes quatre produccions:

"Cançó per a tu", una història d'amor, d'amistat, de nova cançó i de reivindicacions polítiques i socials, produïda per TV3 i Galápagos Media, amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i Compacto. Ambientada a la Barcelona del 1965, la dirigeix Oriol Ferrer, que ja va dirigir una gran producció com "Descalç sobre la terra vermella", amb guió de Marta Grau i protagonitzada per Candela Serrat, Nao Albet i Félix Herzog.

"La catedral del mar", una coproducció de TV3 basada en la novel·la històrica "L'església del mar", d'Ildefonso Falcones, la Barcelona de l'edat mitjana esdevé l'escenari d'una història d'intriga, amor, violència i passió.

"La dona del segle", una "TV movie" de TV3, dirigida per Sílvia Quer, amb guió de Margarita Melgar, sobre l'eclosió del feminisme.

I, finalment, també cal destacar-hi la coproducció de TV3 "L'enigma Verdaguer", una pel·lícula dirigida per Lluís Maria Güell i escrita per David Plana sobre la vida de Jacint Verdaguer.

TOTES LES NOMINACIONS

MILLOR PEL·LÍCULA

"7 RAONS PER FUGIR". Dirigida per Esteve Soler, Gerard Quinto i David Torras, escrita per Gerard Quinto i produïda per Producciones del Interior A.I.E., No Hay Banda i Compacto, amb la participació de TV3.

"ELS DIES QUE VINDRAN". Dirigida per Carlos Marques-Marcet, escrita per Carlos Marques-Marcet, Clara Roquet i Coral Cruz i produïda per Lastor Media i Avalon Productora Cinematográfica, amb la participació de TV3

"EL VIATGE DE LA MARTA (STAFF ONLY)". Dirigida per Neus Ballús, escrita per Neus Ballús i Pau Subirós i produïda per Ikiru Films, El Kinògraf, Turanga Films, La Terraza Films i Les Films Hatari, amb producció associada de TV3.

"LA INNOCÈNCIA". Dirigida per Lucía Alemany, escrita per Lucía Alemany i Laia Soler i produïda per Un Capricho Producciones, Turanga Films i Lagarto Films, amb la participació de TV3.

 

MILLOR PEL·LÍCULA EN LLENGUA NO CATALANA

"EL HOYO". Dirigida per Galder Gaztelu-Urrutia, escrita per Pedro Rivero i David Desola i produïda per Basque Films i Mr. Miyagi Films.

"LA HIJA DE UN LADRÓN". Dirigida per Belén Funes, escrita per Belén Funes i Marçal Cebrián GAC i produïda per Oberon Cinematogràfica i Bteam Pictures, amb la participació de TV3.

"LIBERTÉ". Dirigida i escrita per Albert Serra i produïda per Andergraun Films, Idéale Audience i Rosa Filmes, amb la participació de TV3.

"OJOS NEGROS". Dirigida i escrita per Marta Lallana, Ivet Castelo amb la col·laboració d'Iván Alarcón i Sandra García, i produïda per Nanouk Films.

 

MILLOR DIRECCIÓ

Belén Funes, per "LA HIJA DE UN LADRÓN"

Carlos Marques-Marquet, per "ELS DIES QUE VINDRAN"

Lucía Alemany, per "LA INNOCÈNCIA"

Neus Ballús, per "EL VIATGE DE LA MARTA (STAFF ONLY)"

 

MILLOR GUIÓ

Belén Funes i Marçal Cebrián GAC, per "LA HIJA DE UN LADRÓN"

Carlos Marques-Marcet, Clara Roquet i Coral Cruz, per "ELS DIES QUE VINDRAN"

Lucía Alemany i Laia Soler, per "LA INNOCÈNCIA"

David Desola i Pedro Rivero, per "EL HOYO"

 

MILLOR PROTAGONISTA FEMENINA

Aina Clotet, per "LA FILLA D'ALGÚ"

Carmen Arrufat, per "LA INNOCÈNCIA"

Greta Fernández, per "LA HIJA DE UN LADRÓN"

Maria Rodríguez, per "ELS DIES QUE VINDRAN"

 

 

MILLOR PROTAGONISTA FEMENINA

Aina Clotet, per "LA FILLA D'ALGÚ"

Carmen Arrufat, per "LA INNOCÈNCIA"

Greta Fernández, per "LA HIJA DE UN LADRÓN"

Maria Rodríguez, per "ELS DIES QUE VINDRAN"

 

MILLOR PROTAGONISTA MASCULÍ

David Verdaguer, per "ELS DIES QUE VINDRAN"

Eduard Fernández, per "LA HIJA DE UN LADRÓN"

Karra Elejalde, per "MIENTRAS DURE LA GUERRA"

Sergi López, per "EL VIATGE DE LA MARTA (STAFF ONLY)"

 

MILLOR ACTRIU SECUNDÀRIA

Aina Clotet, per "7 RAONS PER FUGIR"

Julieta Serrano, per "DOLOR Y GLORIA"

Laia Marull, per "LA INNOCÈNCIA"

Nora Navas, per "DOLOR Y GLORIA"

 

 

MILLOR ACTOR SECUNDARI

Àlex Brendemühl, per "MADRE"

Àlex Monner, per "LA HIJA DE UN LADRÓN"

Eduard Fernández, per "MIENTRAS DURE LA GUERRA"

Enric Auquer, per "QUIÉN A HIERRO MATA"

 

MILLOR PEL·LÍCULA DOCUMENTAL

"CITY FOR SALE". Dirigida per Laura Álvarez, escrita per Laura Álvarez i Laia Manresa i produïda per Bausan Films.

"EL CUARTO REINO. EL REINO DE LOS PLÁSTICOS". Dirigida i escrita per Adán Aliaga i Àlex Lora i produïda per Jaibo Films, Àlex Lora i Isa Feliu.

"IDRISSA. CRÒNICA D'UNA MORT QUALSEVOL". Dirigida per Xapo Ortega i Xavier Artigas, escrita per Laia Manresa i produïda per Polar Star Films i Metromuster.

"PERET, YO SOY LA RUMBA". Dirigida i escrita per Paloma Zapata, i produïda per La Fábrica Naranja i Televisió de Catalunya.

 

MILLOR PEL·LÍCULA EUROPEA

"LA FAVORITA". Dirigida per Yorgos Lanthimos, escrita per Deborah Davis i Tony McNamara i produïda per Element Pictures, Scarlet Films, Film4 Productions i Waypoint Entertainment.

"LAZZARO FELIZ". Dirigida i escrita per Alice Rohrwacher i produïda per Tempesta, Rai Cinema, Amka Films Productions, Ad Vitam Production, KNM, Pola Pandora, RSI Radiotelevisione svizzera, Arte France Cinéma i ZDF/ARTE.

"LO QUE ARDE". Dirigida per Oliver Laxe, escrita per Oliver Laxe i Santiago Fillol i produïda per Miramemira, 4A4 Productions, Kowalski Films i Tarantula.

"RETRATO DE UNA MUJER EN LLAMAS". Dirigida i escrita per Céline Sciamma i produïda per Lilies Films, Arte France Cinéma i Hold-Up Films.

 

MILLOR PEL·LÍCULA PER A TELEVISIÓ

"CANÇÓ PER A TU". Dirigida per Oriol Ferrer, escrita per Marta Grau i produïda per TV3 i Galápagos Media.

"L'ENIGMA VERDAGUER". Dirigida per Lluís Maria Güell, escrita per David Plana i produïda per Diagonal Televisió, Televisió Espanyola i TV3.

"LA CATEDRAL DEL MAR". Dirigida per Jordi Frades, escrita per Antonio Onetti, Sergio Barrejón i Rodolf Sirera i produïda per Diagonal Televisió, Catedral del Mar Producciones i TV3.

"LA DONA DEL SEGLE". Dirigida per Sílvia Quer, escrita per Margarita Melgar i produïda per Distinto Films, TV3, Televisió Espanyola, Voramar Films i À Punt Mèdia.

 

MILLOR FOTOGRAFIA

Àlex García, per "ELS DIES QUE VINDRAN"

Gris Jordana, per "LA VIDA SENSE LA SARA AMAT"

Mauro Herce, per "LO QUE ARDE"

Neus Ollé AEC, per "LA HIJA DE UN LADRÓN"

 

MILLOR MÚSICA ORIGINAL

Maika Makovski, per "QUIÉN A HIERRO MATA"

Pau Vallvé, per "LA VIDA SENSE LA SARA AMAT"

Raül Fernández, "Refree", per "OJOS NEGROS"

Sofía Oriana, per "ELISA Y MARCELA"

 

MILLOR MUNTATGE

 

Ana Pfaff, Carlos Marques-Marcet i Oscar de Gispert, per "ELS DIES QUE VINDRAN"

Bernat Aragonés AMMAC, per "LA HIJA DE UN LADRÓN"

Juliana Montañés, per "LA INNOCÈNCIA"

Teresa Font, per "DOLOR Y GLORIA"

 

MILLOR DIRECCIÓ ARTÍSTICA

Ana Pons-Formosa, per "ELS DIES QUE VINDRAN"

Laia Colet, per "PARADISE HILLS"

Marta Bazaco, per "LA HIJA DE UN LADRÓN"

Sylvia Steinbrecht, per "ELISA Y MARCELA"

 

MILLOR VESTUARI

Desirée Guirao, per "LA HIJA DE UN LADRÓN"

Mercè Paloma, per "ELISA Y MARCELA"

Rosa Tharrats, per "LIBERTÉ"

Vinyet Escobar, per "QUIÉN A HIERRO MATA"

 

MILLOR MAQUILLATGE I PERRUQUERIA

Armande Monteiro i Antoine Mancini, per "LIBERTÉ"

Elisa Alonso, per "LA HIJA DE UN LADRÓN"

Montse Sanfeliu i Paco Rodríguez Frías, per "ELISA Y MARCELA"

Natalia Montoya, per "LA INNOCÈNCIA"

 

MILLORS EFECTES VISUALS

Bernat Aragonès, per "NACIDO REY"

Esther Ballesteros i Àlex Villagrasa, per "PARADISE HILLS"

Mario Campoy, Irene Río i Iñaki Madariaga, per "EL HOYO"

Montse Ribé, Óscar Abades, Eduardo Díaz i Inma Nadela, per "DOLOR Y GLORIA"

 

MILLOR CURTMETRATGE

"DESPUÉS TAMBIÉN". Dirigit per Carla Simón, escrit per Carla Simón, Valentina Viso i Aina Clotet, i produït per Avalon.

"LA HIGUERA". Dirigit per Mikel Mas, escrit per Mikel Mas i Cristian Rubio, i produït per Cornelius Films.

"SUC DE SÍNDRIA". Dirigit i escrit per Irene Moray, i produït per Distinto Films.

"TAHRIB". Dirigit i escrit per Gerard Vidal, i produït per Escac Films

 

MILLOR SO

Amanda Villavieja i Albert Manera, per "EL VIATGE DE LA MARTA (STAFF ONLY)"

Diego Casares, Borja Barrera, Jonathan Darch i Dani Zacarias, per "ELS DIES QUE VINDRAN"

Sergio Bürmann i Marc Orts, per "DOLOR Y GLORIA"

Sergio Rueda, Enrique G. Bermejo i Carlos Jiménez, per "LA HIJA DE UN LADRÓN"

 

MILLOR DIRECCIÓ DE PRODUCCIÓ

Aritz Cirbián i Albert Molins, per "7 RAONS PER FUGIR"

Marta Ramírez, per "LA HIJA DE UN LADRÓN"

Oriol Maymó, per "QUIÉN A HIERRO MATA"

Sergi Moreno, Tono Folguera i Mayca Sanz, per "ELS DIES QUE VINDRAN"

 

tv3.cat/ficcioicinema

Anar al contingut