Els Premis Goya consisteixen en una estatueta amb el bust del pintor Francisco de Goya y Lucientes

10 produccions participades per TV3 sumen 33 nominacions als Premis Goya

10 produccions amb participació de TV3 han obtingut nominacions, un total de 33 nominacions, per a la 37a edició dels Premis Goya, que tindrà lloc a Sevilla, l'11 de febrer.

Per una banda, hi ha "Alcarràs", amb 11 nominacions; "Mantícora", amb 4; "Los renglones torcidos de Dios", amb 6; "Girasoles silvestres", amb 1; "La maternal", amb 3; "Un año, una noche", també amb 3; "Suro", amb 2, i "Competencia oficial", amb 1. A més, s'han de sumar "El sostre groc" i "Oswald. El falsificador", totes dues nominades en la categoria de millor pel·lícula documental. "El sostre groc", sobre el cas d'abusos sexuals a l'Aula de Teatre de Lleida, serà emès al programa "Sense ficció" aquesta primavera.

La pel·lícula de Carla Simón, "Alcarràs", coproducció de TV3, competirà a les màximes categories, entre les quals hi ha millor pel·lícula, millor direcció i millor guió original. Tres dels seus actors, que no eren professionals, també han estat nominats com a actors revelació, concretament Albert Bosch, Jordi Pujol Dolcet i Ana Otín. 

"Alcarràs" competirà  en les principals categories de millor pel·lícula, direcció, guió i interpretacions amb "As bestas", de Rodrigo Sorogoyen, la més nominada; "Modelo 77", d'Alberto Rodríguez, i "Cinco lobitos", d'Alauda Ruiz de Azúa. 

"El 2022 és un any de gran èxit per al cinema català i en català. "Alcarràs" continua rebent reconeixements després de guanyar l'Os d'Or al Festival de Berlín, i les 11 nominacions als Premis Goya confirmen el suport dels acadèmics a l'extraordinària feina feta per Carla Simón", valora Oriol Sala-Patau, cap de ficció i cinema. 

"Mantícora",de Carlos Vermut i amb participació de TV3, suma 4 nominacions importants (direcció, guió, actor i actriu revelació), igual com"La maternal", de Pilar Palomero, amb 3 nominacions però igualment en llocs destacats com millor pel·lícula, direcció i actriu de repartiment, per a Ángela Cervantes. Carla Quílez, guanyadora a Sant Sebastià, no pot ser nominada per edat. 

"Los renglones torcidos de Dios", d'Oriol Paulo, n'acumula 6 entre els quals hi ha el de millor actriu protagonista, per a Bárbara Lennie, i millor guió adaptat. Igualment opta al premi a millor actriu protagonista Anna Castillo, en l'única nominació de "Girasoles silvestres", de Jaime Rosales. Totes dues tenen la participació de TV3. 

"El film "Suro", de Mikel Gurrea, que s'estrenarà en català a les sales de cinema aquest divendres, ha rebut nominacions tan importants com el de millor protagonista per a Vicky Luengo i al millor director novell", diu Oriol Sala-Patau sobre la coproducció de TV3. 

Completen el llistat de pel·lícules nominades "Un año, una noche", d'Isaki Lacuesta, amb 3, i "Competencia oficial", de Mariano Cohn i Gastón Duprat, amb 1, totes dues amb la participació de TV3. 

"Altres produccions catalanes nominades, com "Los renglones torcidos de Dios", "Un año, una noche", "La maternal", "Mantícora" o "Competencia oficial", demostren el talent del nostre país en àmbits com la interpretació, la direcció, el guió, el so, el muntatge, la direcció artística, el maquillatge i perruqueria, la direcció de producció o la música", explica el cap de ficció i cinema.   

"El sostre groc", d'Isabel Coixet, coproduïda per TV3, nominada als Premis Goya  

"El sostre groc", dirigida per Isabel Coixet i coproduïda per TV3, ha estat nominada als Premis Goya en la categoria de millor pel·lícula documental. "El sostre groc", sobre el cas d'abusos sexuals a l'Aula de Teatre de Lleida, serà emès al programa "Sense ficció" aquesta primavera. També ha estat nominat en la mateixa categoria "Oswald. El falsificador", de Kike Maíllo, participada per TV3. 

"El sostre groc" és una coproducció entre Miss Wasabi Films i Televisió de Catalunya, i va ser estrenada a la passada edició del Festival de Sant Sebastià, on va guanyar el Premi Otra Mirada de RTVE i la menció especial del Premi Dunia Ayaso. El documental ha estat seleccionat també als Premis Gaudí de l'Acadèmia Catalana del Cinema. A escala internacional el documental s'ha pogut veure dins la secció Masters d'IDFA, el Festival de Sao Paulo, Cinespaña o Cinehorizontes, entre altres festivals.  

El documental dirigit per Isabel Coixet reconstrueix la història dels abusos sexuals denunciats el 2018 per nou dones de Lleida contra dos professors de l'Aula de Teatre. La denúncia es va arxivar perquè els fets -que van passar quan les dones eren adolescents- ja havien prescrit, però recentment el documental ha estat presentat com a prova davant la Fiscalia per demanar que es reobri el cas amb noves denunciants i testimonis 

"Un documental amb una sensibilitat extraordinària i molt necessari, per a les mateixes protagonistes, com a justícia poètica, i per a la societat. Defugint la morbositat, ha estat terapèutic per a les protagonistes, és una eina didàctica i, fins i tot, anima a denunciar totes aquelles persones que es troben en una situació similar. Sensibilitat i qualitat han fet que hagi guanyat ja diversos premis, estigui seleccionat a nombrosos festivals i nominat als pròxims Premis Gaudí", explica Cristina Muñoz, cap de Documentals de TV3. 

"Oswald. El falsificador", dirigida per Kike Maíllo, és una producció de Sábado Películas, Playtime Movies i Filmin, amb la participació de Televisió de Catalunya. La pel·lícula, un thriller documental, explica la història d'Oswald Aulestia, un català considerat el més gran farsant del món de l'art. Carismàtic, irreverent i provocador, Aulestia és un falsificador extraordinari, amb obres penjades a les pinacoteques més importants, ara perseguit per l'FBI.  

Llista completa de les nominacions de les produccions participades per TV3 

"Alcarràs" (11 nominacions): millor pel·lícula, ,millor direcció, millor guió original, millor direcció de fotografia, millor so, millor muntatge, millor direcció d'art, millor direcció de producció, millor actriu revelació i millor actor revelació (2 nominacions).

"Mantícora" (4 nominacions): Millor direcció, millor actor protagonista, millor guió original i millor actriu revelació 

"Los renglones torcidos de Dios" (6 nominacions): millor actriu protagonista, millor guió adaptat, millor direcció d'art, millor vestuari, millor maquillatge i perruqueria i millor música original. 

"Girasoles silvestres" (1 nominació): millor actriu protagonista. 

"La maternal" (3 nominacions): millor pel·lícula, millor direcció i millor actriu de repartiment.

"Un año, una noche" (3 nominacions): millor guió adaptat, millor so i millor muntatge.

"Suro" (2 nominacions): millor director novell i millor actriu protagonista.

"Competencia oficial" (1 nominació):  millor direcció de fotografia 

"El sostre groc" (1 nominació): millor pel·lícula documental 

"Oswald. El falsificador" (1 nominació): millor pel·lícula documental 

Anar al contingut