Madrid

El rebut de la llum s'apujarà un 9,8% a partir de l'1 de gener

Nou augment de la tarifa elèctrica. El govern espanyol ha aprovat apujar el rebut de la llum un 9,8% a partir del proper 1 de gener. Això suposa que, de mitjana, la factura serà cada mes 4,25 euros més cara per als usuaris; és a dir, uns 51 euros més a l'any. La nova tarifa afectarà uns 20 milions de llars i petites i mitjanes empreses. Amb tot, no s'apujarà la factura de la llum als que tinguin contractats menys de tres quilowatts, les famílies en què tots els membres estiguin a l'atur, les famílies nombroses ni a les persones que rebin una pensió mínima.

Actualitzat
A partir del mes vinent, la tarifa de la llum serà gairebé un 10% més cara, en concret un 9,8%. Això suposa uns 51 euros més a l'any, de mitjana, per a uns 20 milions de llars i petites i mitjanes empreses.

Amb tot, l'augment no s'aplicarà a alguns col·lectius, que se'ls congela la tarifa actual. Així doncs, als que tinguin contractats menys de 3 quilowatts així com les famílies en què tots els seus membres estiguin a l'atur no se'ls aplicarà l'increment. Tampoc no s'apujarà la factura a les famílies nombroses i a les persones que rebin una pensió mínima. El govern calcula que poden acollir-se en aquests paràmetres uns cinc milions d'usuaris, encara que actualment només se'n beneficien uns tres milions, segons dades de la Comissió Nacional de l'Energia.

Les diferents associacions de consumidors han criticat aquest augment, que consideren molt greu, especialment en un moment com l'actual. Els usuaris asseguren també que el sistema de subhasta, a través del qual les elèctriques fixen el preu de la llum, és opac i sempre acaba perjudicant els ciutadans. En aquest sentit, critiquen que no hi ha manera de saber per què augmenta el preu de generar electricitat.

L'augment més gran des que es va liberalitzar el sector

El secretari d'Estat de l'Energia, Pedro Marín, ha justificat la mesura explicant que la part del rebut que correspon al govern s'ha congelat, però que la llum, finalment, s'apujarà perquè l'energia és més cara als mercats internacionals. Precisament, la proposta d'apujar la tarifa la va plantejar el Ministeri d'Indústria i ara ha rebut el vistiplau de la Comissió Delegada del Govern per a Assumptes Econòmics. Es tracta de la pujada percentual més alta des que es va iniciar la liberalització del sector elèctric el 1997, encara que durant els governs del PP els increments del rebut de la llum estaven limitats al 2%, que era l'objectiu d'inflació marcat pel Banc Central Europeu.

Segons el sector, el cost energètic s'ha disparat un 16% per la pujada dels preus fixats per la subhasta (entre l'1,8% i el 4,3%), l'augment del consum per l'arribada de l'hivern (que encareix l'energia un 9%) i el cost de determinats serveis (3%). A tot això cal afegir-hi, segons les elèctriques, un altre 3% per l'augment en un 72% dels pagaments per fer front als incentius al consum de carbó nacional.

Tot i l'increment, el sector diu que continuarà generant l'anomenat "dèficit de tarifa", que es produeix des de fa una dècada perquè els ingressos obtinguts a través del rebut de la llum no cobreixen tots els costos que suporta el sistema. En un intent d'equilibrar aquesta diferència, el Consell de Ministres va aprovar dijous passat una sèrie de mesures, entre les quals destaquen un peatge per utilitzar les xarxes a les empreses generadores de 0,5 euros per megawatt hora, i la retallada en un 30% de les hores amb dret a prima a les instal·lacions fotovoltaiques.

El 2010, la llum va pujar el 2,64% al gener i el 4,8% a l'octubre, mentre que al juliol el govern va pactar amb el PP congelar la tarifa per buscar un pacte en matèria energètica que no es va concretar. A més, l'IVA aplicable a la tarifa elèctrica va passar del 16% al 18%. Des que governa el PSOE la tarifa elèctrica s'ha incrementat anualment de forma constant, mentre que per veure l'última baixada de la llum cal remuntar-se al 2001.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut