Barcelona

CiU i PSC pacten la investidura de Mas amb el compromís de consensuar els temes de país

CiU i PSC han tancat un acord que permetrà que Artur Mas sigui investit aquest dijous 129è president de la Generalitat de Catalunya gràcies a l'abstenció dels socialistes catalans. Artur Mas i Joaquim Nadal, president del grup parlamentari socialista, han segellat aquest dimecres l'acord. El pacte es basa en cinc àmbits diferents. La base de l'acord, que s'ha presentat per escrit i se signarà aquest dijous, és que els dos partits es comprometen a consensuar els grans temes del país, com ara la llei electoral, les negociacions bilaterals amb l'Estat i preservar el model sanitari i la immersió lingüística.

Actualitzat
Els termes de l'acord consten en un document de cinc punts i abasten la lluita contra la crisi, les polítiques socials, la representació institucional, la concertació social i la transparència i la qualitat democràtiques.

Els socialistes han exigit a CiU que les retallades anunciades per Artur Mas no afectin les plantilles de Mossos, metges i mestres. A més, volen que es garanteixi el model sanitari i educatiu públics actuals, amb la immersió lingüística, just el mateix dia en què el Tribunal Suprem l'ha tombat.

Pel que fa a la representació institucional, es vol assegurar la presència de l'oposició en els mecanismes de negociació Estat-Generalitat. El pacte també estableix mantenir la col·laboració amb el món local i, en l'àmbit de la transparència, s'acorda impulsar la llei electoral catalana.

El cap del grup socialista, Joaquim Nadal, ha subratllat, en declaracions a TV3, que aquesta entesa és un acord d'investidura, però que en cap cas suposa una aliança estable pels pròxims quatre anys.

Mas s'implica en les negociacions

L'acord s'ha assolit aquest dimecres a la tarda en una reunió en la qual han participat, per CiU, el president de la federació nacionalista i candidat a la presidència, Artur Mas; el secretari general adjunt de Convergència, Felip Puig, i el secretari general d'Unió, Josep Maria Pelegrí. El secretari general de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, ha estat permanentment informat del transcurs de la negociació. Els socialistes han estat representats pel president i el portaveu del seu grup al Parlament, Joaquim Nadal i Miquel Iceta, respectivament.

El text d'aquest pacte entre CiU i el PSC se signarà aquest dijous, al Parlament, per part dels presidents dels respectius grups parlamentaris, Oriol Pujol i Joaquim Nadal, abans de la celebració del ple d'investidura, a les deu del matí.

El PP i ERC, a prop del "no"

El número 2 de CiU, Felip Puig, ja situava aquest dimarts el PSC com a interlocutor preferent de CiU per aconseguir la investidura en la segona volta i apuntava que, tot i que es negociava a tres bandes també amb el PP i ERC, els socialistes catalans eren el grup que veien més a prop de l'abstenció.

L'acord entre CiU i el PSC fa que el PPC es decanti per votar "no" a la investidura de Mas, com confirmava el seu portaveu parlamentari, Enric Millo, a l'espai "Polièdric", de Catalunya Informació.

ERC també optarà pel "no"
a la investidura de Mas. Els republicans havien presentat un llistat de deu condicions a CiU, de les quals n'han desestimat tres: pactar el reglament de la llei del cinema de Catalunya, fet que comprometia CiU a no ajornar ni a rebaixar el contingut de la norma ni els terminis en què s'aplicarà; crear una comissió d'estudi al Parlament sobre el concert econòmic, i també una "ponència conjunta per elaborar la llei de transparència i accés a la informació per part de la ciutadania.
VÍDEOS RELACIONATS
DOCUMENTS RELACIONATS
Anar al contingut