Londres

Els EUA es desmarquen de la detenció d'Assange, que rep ajut consular d'Austràlia

Julian Assange estarà detingut, com a mínim, fins dimarts que ve, 14 de desembre, quan una vista decidirà la seva extradició a Suècia, on se l'acusa d'un delicte sexual. El fundador de Wikileaks ha passat la primera nit a la presó, després que aquest dimarts al matí es va entregar a les autoritats britàniques. Hi havia una ordre internacional de recerca i captura contra ell i, assetjat, va decidir entregar-se a Londres, on s'estava amagat. Assange ha demanat ajuda al seu país, Austràlia, que ha decidit donar-li assistència consular. Els Estats Units, per la seva banda, es desmarquen de la detenció.

Actualitzat
El govern australià ha qualificat l'actitud del fundador de Wikileaks, Julian Assange, que aquest dimarts es va entregar a la policia britànica, d'irresponsable, per la publicació dels famosos documents secrets, bàsicament relacionats amb la política exterior nord-americana, però insisteix en la presumpció d'innocència davant l'acusació de dos delictes sexuals.

Kevin Rudd, ministre d'Afers Estrangers australià, ha assegurat que "la clau d'aquest assumpte per a nosaltres i per a tots els ciutadans australians és assegurar-nos que s'estan fent càrrec d'ell correctament i, sobretot, que tingui un representant legal". Això, després que el tribunal del Regne Unit en què Assange ha declarat ha pres la decisió de mantenir en presó sense fiança el fundador de Wikileaks. "L'última cosa que vull dir sobre el senyor Assange és que tothom té dret a la presumpció d'innocència", ha conclòs el ministre australià.

Rudd ha explicat que el seu govern està oferint ajuda consular a Assange com faria amb "qualsevol ciutadà australià".

Els EUA neguen tenir-hi res a veure

"La nostra investigació està en curs i va avançant." Amb aquestes paraules, el portaveu del departament d'Estat nord-americà, Philip J. Crowley, s'ha desmarcat de la detenció del fundador de Wikileaks per un presumpte delicte sexual que hauria comès a Suècia. "Pel que fa a la detenció, aquest punt és una qüestió entre la Gran Bretanya i Suècia", ha afegit. Per Crowley, "no té cap sentit" que s'especuli amb la possibilitat que Washington estigui al darrere d'aquesta detenció.

Des de Suècia

A Suècia, l'advocat de les noies que van presentar la denúncia ha afirmat que "és un altre cas ordinari d'una situació escandalosa com la que afronten moltes noies. No té res a veure amb el conflicte internacional."

La fiscal que porta el cas també s'ha esforçat a negar cap tipus de pressió política i ha expressat els seus dubtes que Assange, que també està patint un setge econòmic, acabi extradit als Estats Units: "Si els Estats Units volen que el senyor Assange sigui extradit, hauran de presentar sospites de prou gravetat i evidència per tenir alguna oportunitat d'aconseguir-ho", ha assegurat la fiscal, Marianne Ny.

Mestrestant, les filtracions continuen


La detenció de Julian Assange no ha aturat, ni molt menys, el degoteig de filtracions de documents que porta a terme el seu web. Poc després que s'entregués, el portal va emetre un comunicat en què anunciava que continuarien publicant documents secrets. A més, la difusió de la informació està garantida, ja que des de l'arrest d'Assange el lloc d'internet ha estat clonat més d'un miler de vegades.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut