Imatge d'arxiu de passatgers facturant en un aeroport. (Foto: EFE)
L'aturada ha quedat desconvocada. (Foto: EFE)
Madrid

El PP carrega contra la incapacitat del govern per resoldre la vaga encoberta i el PSOE els acusa d'oportunistes

La vaga encoberta dels controladors aeris ha tingut també el seu capítol polític i ha servit d'excusa als dos principals partits espanyols, el PSOE i el PP, per tornar-se a embrancar en una disputa. El PP ha criticat la incapacitat del govern espanyol per superar la situació i també que el president Zapatero no hagi donat la cara durant tota la crisi, especialment després de decretar l'estat d'alarma. També acusen l'executiu de no actuar malgrat saber que això podia passar. Els socialistes han respost alabant l'actitud del govern i acusant el PP d'"obscè oportunisme" per situar-se al costat dels controladors.

Actualitzat
El PP s'ha ofert aquest dissabte a ajudar i fins i tot a "mediar per posar fi al caos" provocat pels controladors aeris davant del que han definit com a "incapacitat del govern, que s'ha vist clarament superat per la situació".

Qui ha parlat és el secretari de Comunicació dels populars, Esteban Gónzalez-Pons, que també ha criticat l'executiu per no actuar ni adoptar cap pla alternatiu de viatges malgrat saber que una situació com la que s'ha donat podia passar. En aquest sentit, Gónzalez-Pons s'ha preguntat per què es va aprovar un decret tan conflictiu per al col·lectiu de controladors, en referència al text que en regula la jornada laboral, la vigília d'un pont tan important a Espanya com és el de la Puríssima.

El PP ha reconegut que dimarts va advertir el ministre de Foment, José Blanco, que a Galícia i a les Canàries començaven a detectar-se cada vegada problemes més greus en el trànsit aeri. Neguen, però, que hagin mantingut converses o reunions amb els controladors les últimes setmanes, tal com els han acusat, i els han demanat que en fessin públic el contingut des del PSOE.

Els populars també han lamentat "l'absència" del president Zapatero "en tres dies en què hem passat de privatitzar a militaritzar els aeroports sense que el cap de l'executiu doni la cara". Gónzalez-Pons ha acusat Zapatero d'amagar-se darrere del vicepresident, Alfredo Pérez Rubalcaba, en circumstàncies especials, com quan per primera vegada en la història constitucional d'Espanya es decreta un estat d'alarma.

Oportunistes


Des de les files socialistes, el secretari de Relacions Institucionals i Política Autonòmica, Gaspar Zarrías, ha denunciat que la reacció dels controladors és pròpia d'organitzacions mafioses. Ha assegurat que l'executiu espanyol no permetrà aquest xantatge i que s'utilitzaran tots els instruments de l'Estat per fer front a aquests delictes. A més, considera que el govern ha actuat amb rapidesa, contundència i transparència.

Sobre l'actitud del PP, Zarrías no ha estat menys crític. Els ha acusat d'aprofitar-se de la situació de forma "obscena" i de no tenir vergonya política per haver-se posicionat al costat dels controladors en comptes de donar suport al govern.

Zarrías ha defensat l'actuació del president Zapatero, de qui ha assegurat que "comanda la nau", en comparació amb Mariano Rajoy, que "és a Fuerteventura prenent el sol". El líder de l'oposició, que tenia previst passar uns quants dies de descans amb la seva família a Gran Canària, està atrapat a l'aeroport de Lanzarote per culpa de la vaga encoberta. Una experiència que ha recollit en el seu videoblog.

Anar al contingut