"Debat a 6" a TV3

El concert econòmic i el referèndum per la independència centren el capítol de relacions Catalunya-Espanya

El concert econòmic proposat per Convergència i Unió i el referèndum per la independència que defensa Esquerra Republicana han centrat el capítol dedicat a parlar de les relacions entre Catalunya i Espanya.

Actualitzat
El candidat d'ERC, Joan Puigcercós, ha sorprès amb una "proposta formal de país, no de govern" a Artur Mas. Ha obert la possibilitat d'anar junts a Madrid, en una aliança on també ha convidat ICV-EUiA, per aconseguir el concert econòmic. Amb la condició que "si no ens en sortim i ens trobem les portes tancades" Mas es comprometi a fer un referèndum.

Per Artur Mas, que ha opinat que quants més serien a Madrid per demanar un concert econòmic millor, "el problema no és si es fa o no un referèndum, sinó si el guanyem o no". El candidat de CiU ha interpel·lat Puigcercós demanant-li si està disposat a fer un referèndum per perdre'l i si sabia quantes derrotes té acumulades Catalunya en aquest sentit. Mas s'ha preguntat si l'objectiu és anar a perdre i dividir el país i ha defensat que si es fa un referèndum, "que no li nego perquè si som una nació i tenim dret a decidir no li hem de posar límits", aquest s'ha de fer amb garanties de guanyar i guanyar bé. La contrarèplica de Puigcercós ha arribat amb un "queda clar que la seva prioritat és una altra i és entendre's amb el PP". Mas encara ha contestat i ho ha fet per recalcar que la seva prioritat és el concert econòmic.

El candidat del PSC, José Montilla, ha acusat CiU de parlar del concert econòmic "per entretenir el personal". Montilla ha augurat que el seu rival se n'oblidarà si guanya les eleccions, un extrem que ha desitjat que no passi, com també s'oblidarà segons ell de tantes altres coses que està prometent. Montilla ha afirmat que el PSC no l'avalarà en aquesta qüestió perquè "no avalem aventures com aquesta, ni tampoc aventures com la de convocar una consulta independentista". El socialista ha considerat que un referèndum només comportaria dividir més la societat catalana i confrontar més Catalunya amb la societat espanyola.

La popular Alícia Sánchez-Camacho ha preguntat a Artur Mas per què durant la negociació de l'Estatut mai havia parlat de concert econòmic. Una pregunta que ha respost ella mateixa en afirmar que Mas sap que amb el marc constitucional actual i les regles del joc democràtic a la mà aquesta fita no es pot aconseguir. Afegint que no entén per què si sap que no ho aconseguirà "vol generar un debat frustrant pels catalans". La candidata del PP ha posat èmfasi també en la suposada entesa que, segons ella, ha començat a haver-hi entre Mas i Puigcercós. "Estant d'acord a iniciar el concert i d'aquí passar al referèndum. Això és el que els vol oferir als catalans el 28N?", ha conclòs dirigint-se a Mas.

En el seu torn, el candidat ecosocialista Joan Herrera no ha volgut entrar a considerar si el concert econòmic era o no era constitucional però ha mostrat el seu convenciment que, "com el senyor Mas", sap que si ho porten al Constitucional aquest ho tomba. També ha demanat "no anar a un escenari de partir-nos per la meitat en quatre dies". Ha considerat que celebrar un referèndum el 2011 seria "partir-nos per la meitat i crec que el que ha fet el catalanisme és avançar junts, lluny i de forma compartida". Herrera ha proposat "unitat, unitat i unitat" i "intentar definir un full de ruta compartit on ho millorem tot".

El compromís de Ciutadans és, segons el seu cap de llista Albert Rivera, "no vendre els nostres electors, no plegar-nos". Proposa un model de societat diferent i amb una bona relació entre Catalunya i el conjunt d'Espanya. El seu objectiu, ha afegit, no passa per "cavalcar cap a la independència ni posar fre de dos dies" sinó per canviar un model de societat cap a un de més obert, cosmopolita i dins d'Espanya, sense estar, ha conclòs, "tot el dia incendiant la convivència dins el nostre país".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut