Roma

Europa amenaça Itàlia per la crisi de les escombraries i Roma li contesta que s'ocupi dels seus assumptes

Picabaralla entre Europa i Itàlia per una crisi, la de les escombraries, que ha omplert els carrers de la regió de Nàpols de muntanyes de brossa i ha enfrontat violentament veïns i policia. La Comissió Europea ha donat un toc d'alerta a Itàlia perquè posi fil a l'agulla, i l'amenaça amb noves infraccions. La resposta italiana no s'ha fet esperar i ha estat contundent: "La Unió Europea faria bé d'ocupar-se dels seus assumptes". Ho ha dit el cap de Protecció Civil italià. El primer ministre italià, Silvio Berlusconi, s'ha compromès acabar en menys de deu dies amb les tones de deixalles que asfixien Nàpols.

Actualitzat
La regió de Nàpols reviu una crisi d'escombraries que ja és endèmica al sud d'Itàlia pels interessos dels clans mafiosos en el negoci del tractament de residus. Tones i tones de deixalles copen els carrers de les localitats de la Campània i la Comissió Europea ja ha posat els ulls en aquesta situació després d'anys de pressionar Itàlia per què posi remei a la gestió dels residus.

Europa no descarta portar Itàlia davant del Tribunal de Justícia de la Unió, i no seria la primera vegada. Ja va fer-ho fa uns anys en un procediment que va concloure's el passat mes de març amb una sentència condemnatòria. El cas es manté obert per l'incompliment italià i ara, si els problemes persisteixen, Europa podria ampliar-lo en considerar que les autoritats italianes no han pres les mesures necessàries.

"Que ajudin en comptes d'opinar"

La intromissió de Brussel·les, que no descarta enviar una delegació a la Campània per obtenir informació del que hi està passant, no se li ha posat massa bé Roma. El cap de Protecció Civil, Guido Bertolaso, ha demanat a la Unió Europea que s'ocupi dels seus assumptes. Considera que, en comptes d'emetre judicis, hauria "de donar un cop de mà i trobar alternatives".

Bertolaso diu que està treballant per solucionar el problema i aposta per garantir que l'actual abocador continuï treballant i aparcar l'obertura de les noves instal·lacions fins que no hi hagi "plena, total i convençuda" adhesió per part dels ciutadans.

Es manté la tensió


Les promeses de Silvio Berlusconi de posar fi en menys de dues setmanes a la crisi de les escombraries de Nàpols no ha apaivagat els ànims dels veïns de la zona. Per tercera nit consecutiva, Terzigno s'ha tornat a convertir en l'escenari de violentes protestes contra l'obertura d'un nou abocador, cridat a ser el més gran d'Europa i que compartirien aquesta localitat i la veïna Boscoreale. Els veïns, amb coets, petards, pedres i còctels Molotov s'han tornat a enfrontar amb la policia, que ha respost amb gasos lacrimògens. Cinc policies han resultat ferits lleument i s'han cremat alguns camions de recollida.

Unes 2.000 tones d'escombraries s'acumulen ja als carrers de la regió de Nàpols perquè els veïns impedeixen el pas dels camions de deixalles.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut