Barcelona

Els greus aldarulls protagonitzats per grups de radicals centren la jornada de vaga a Barcelona

La vaga general ha produït algunes escenes de tensió entre piquets informatius i treballadors, així com amb les forces de l'ordre públic, però els actes de violència més forts els han protagonitzat joves antisistema. Segons l'últim balanç dels Mossos d'Esquadra, difós a la nit, la jornada s'ha saldat amb 58 detinguts a tot Catalunya, 42 a Barcelona, i la majoria d'altres nacionalitats europees, per danys i agressions relacionades amb l'alteració de l'ordre públic. La consellera de Treball, Mar Serna, ha volgut desvincular aquestes detencions dels piquets. A la tarda és quan hi ha hagut els aldarulls més contundents, protagonitzats pels activistes que des dissabte ocupaven l'antic edifici de Banesto a la plaça de Catalunya de Barcelona, desallotjat aquest dimecres.

Actualitzat
La tensió s'ha concentrat a la plaça de Catalunya de Barcelona a la tarda. Allà, els Mossos d'Esquadra han desallotjat els antisitema que ocupaven l'antic edifici de Banesto des de feia uns quants dies. L'acció ha durant més d'un parell d'hores, fins a les cinc de la tarda tocades, i ha provocat enfrontaments entre els agents, que han disparat pilotes de goma, i els activistes, que els responien amb el llançament de diversos objectes. Els joves han provocat alguns talls de trànsit i envoltaven els vehicles, cosa que ha impedit que els Mossos poguessin continuar amb la càrrega. Els incidents s'han escampat pels carrers més propers a la plaça de Catalunya i també han obligat a tancar l'estació de Renfe i el metro, que a aquella hora havia reprès els serveis mínims.

Els incendis de desenes de contenidors han obligat els Bombers a mantenir una intensa activitat, ja que veien com els focs es multiplicaven des del carrer Pau Claris amb Urquinaona fins a la plaça de la Catedral, on els violents han destrossat el local de Dominus Pizza i han trencat els ordinadors i les caixes registradores de l'establiment. Els Mossos han carregat contra els assaltants i els han perseguit per tot l'entramat de carrers de la capital, i que s'ha estès també, a mesura que queia la nit, pels barris del Born i la Ribera. En aquests enfrontaments s'han trencat aparadors i saquejat botigues, s'han cremat contenidors i hi ha hagut diverses detencions, que se sumaven a les que hi ha hagut al llarg del dia.

La consellera de Treball, Mar Serna, que ha actuat com a portaveu del govern, ha estat preguntada pel fet que el desallotjament s'hagi fet coincidir amb el dia de la vaga quan els okupes van accedir a l'edifici fa quatre dies. Serna ha dit que si no s'ha actuat abans és perquè s'hauria comès "una il·legalitat". La consellera ha explicat que sense ordre judicial els Mossos no poden entrar a l'edifici i l'ordre ha arribat quan s'ha informat a la justícia del fet que els joves que han cremat el cotxe patrulla de la Guàrdia Urbana al matí s'han refugiat a l'edifici ocupat. Aquest fet ha permès que la justícia actués amb més celeritat i concedís l'ordre perquè la policia entrés. Igualment, Serna ha aclarit que ja dissabte es va informar la justícia de l'ocupació i el cas va passar a la justícia civil, però aleshores no es podia actuar policialment perquè "no hi havia cap altre delicte que l'ocupació".

Incidents relacionats directament amb la vaga general

Les altres detencions per incidents d'una altra mena s'han fet a Barcelona, Mataró (6), Manresa (5), Cornellà de Llobregat (3) i Girona (2). Alguns dels arrestats havien posat silicona als panys d'alguns comerços, i d'altres han causat desordres públics i han desobeït la policia.

L'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, ha condemnat les accions vandàliques contra autobusos urbans i unitats mòbils dels mitjans de comunicació que treballen per garantir el dret a la informació. Hereu ha posat algunes xifres a les conseqüències dels aldarulls: 80 contenidors cremats i 29 persones ferides a Barcelona. Segons la Generalitat, en total hi ha hagut 81 persones ferides: 49 són mossos d'esquadra, 31 ciutadans i ciutadanes i un infermer del SEM.

Al migdia, al centre de Barcelona, hi ha hagut enfrontaments i aldarulls greus, i a les hores punta del matí hi hagut tensió, sobretot als transports públics i els grans centres comercials i de feina, on els piquets han actuat. Un dels punts de tensió s'ha produït als voltants de la plaça de la Universitat de Barcelona, on els sindicats han convocat els piquets. Els Mossos han carregat contra els manifestants, que han començat a tirar a terra contenidors i tanques i a trencar semàfors.

A més a més, dos encaputxats han calat foc al cotxe d'una patrulla de la Guàrdia Urbana. Hi ha hagut corredisses i persecucions. Els violents també han atacat els mitjans de comunicació. A l'equip de TV3 que cobria les protestes els han trencat l'objectiu de la càmera.

Tant la Generalitat com els sindicats han condemnat els incidents que hi ha hagut al llarg de la jornada. La consellera de Treball els ha desvinculat totalment de la vaga general i, en nom del govern, ha lamentat que el 29-S "s'hagi vist contaminat per grups de persones violentes i antisistema, que no tenen res a veure amb els treballadors i els sindicats majoritaris". Joan Carles Gallego i Josep Maria Álvarez han dit que aquestes accions les han protagonitzat "quatre brètols" que s'han volgut aprofitar de la vaga.

Crònica d'un matí turbulent a Barcelona

A la travessera de Dalt, a l'altura de Verdi, han cremat uns pneumàtics per impedir el trànsit de cotxes, i les flames han pres en uns contenidors del cantó muntanya, que, de retruc, han cremat un parell de cotxes aparcats allà mateix. Pel que fa als talls de trànsit, la Guàrdia Urbana només "reconeix" el que hi ha hagut a la Diagonal, a l'altura de la zona universitària, i el de la Meridiana, a l'altura de Rio de Janeiro.

A primera hora del matí els conductors que circulaven per la Diagonal s'han trobat un seguit de talls. Un centenar de joves han bolcat contenidors, han travessat tanques i s'ha assegut al mig de la via.

L'arribada dels antiavalots ha posat fi als talls. Sense violència, però amb fermesa, han acorralat el piquet i l'han seguit quan finalment ha iniciat un recorregut cap al centre de la ciutat. A poc a poc, i mentre el grup de manifestants augmentava fins a doblar-se, també ha crescut la tensió. Al carrer de Sants hi ha hagut la primera esbatussada, que ha acabat amb la detenció d'un jove. A prop de la plaça d'Espanya s'ha fet una segona càrrega, després que el piquet ha intentat tancar un taller. Al final, han detingut dos joves més per desobediència a l'autoritat.

Al voltant de Barcelona, els piquets també han creat problemes de trànsit, sobretot als accessos dels polígons industrials.

Situació a la resta de Catalunya

Al centre de Tarragona hi ha hagut alguns incidents quan els piquets han volgut fer tancar els comerços que estaven oberts. S'han trencat alguns vidres de comerços i també hi ha hagut tensió quan els propietaris de diverses cafeteries no han volgut tancar i s'han enfrontat amb els piquets. Altres botigues i sucursals bancàries han anat abaixant la persiana quan passava el grup, de mig miler de persones.

Piquets informatius s'han instal·lat de matinada a les entrades del port i dels polígons petroquímics. Només han deixat passar els serveis mínims pactats i no hi ha hagut incidents importants.

Davant l'edifici de la Generalitat a Girona, on treballen 850 persones, s'hi ha concentrat de bon matí un piquet informatiu, que escridassava els funcionaris que entraven a treballar. En algun cas, fins i tot els crits s'han transformat en empentes i els Mossos han hagut d'intervenir-hi. A pocs metres, alguns comerços i bars mantenien les persianes mig tancades per evitar enfrontaments. N'hi havia, però, que reclamaven davant els vaguistes el seu dret a treballar.

Altres comerciants s'han trobat amb la sorpresa que els havien segellat el pany de l'establiment. De matinada, la policia municipal de Girona ha detingut dos joves per aquests fets. Aquestes detencions han fet que una trentena d'integrants d'un piquet s'hagin concentrat davant de la comissaria dels Mossos per reclamar la llibertat dels detinguts. Poca estona abans, aquest mateix grup havia precintat simbòlicament diverses oficines bancàries. També als polígons industrials, hi ha hagut piquets informatius, com un dels serveis funeraris, concentrat davant del tanatori de Girona, on han funcionat els serveis mínims per al dipòsit però no s'ha fet cap enterrament.

Lleida ha viscut la jornada com un dia autènticament festiu, però perquè la vaga ha coincidit amb la festa major. Dels establiments que poden obrir en festiu, la majoria han obert. Els sindicats asseguren que han fet aturar l'activitat en la majoria de polígons industrials i grans empreses. S'han registrat alguns incidents aïllats. A la Seu d'Urgell, s'ha tallat de la carretera que va a Andorra. A Mollerussa s'ha fet una rua pel mercat, que tenia menys parades del que és habitual.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut