Barcelona

José Montilla demana "diàleg exigent" i "cohesió" davant les opcions independentistes

El president de la Generalitat, José Montilla, defensa una sortida a la "crisi institucional i política" creada per la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut de Catalunya en què la "serenitat", el "diàleg" i la "cohesió" s'imposin a la "pulsió separadora". Montilla ho ha dit en el missatge institucional amb motiu de la Diada. Amb aquestes paraules adreçades als ciutadans, el president de la Generalitat ha explicat que Catalunya està sortint de la crisi econòmica però que malgrat això encara hi haurà "mesos difícils" i ha demanat "esforços col·lectius" perquè la situació econòmica millori.

Actualitzat
La sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut i la crisi econòmica han marcat el missatge institucional de la Diada del president de la Generalitat, José Montilla, que ha demanat "unió davant la pulsió separadora" i ha volgut tranquil·litzar els ciutadans amb la diagnosi que Catalunya està "sortint de la crisi". Montilla ha reclamat "esforços col·lectius" en tots dos casos, per superar la crisi i defensar l'autogovern.

Serenitat, unió i diàleg exigent

Montilla ha afirmat que la sentència del Constitucional que va retallar l'Estatut de Catalunya "ha malmès el sentiment d'afecte de molts milers de catalans en relació amb Espanya i les seves institucions". El president de la Generalitat, que ha reivindicat Catalunya com una nació, ha valorat que hi ha una "crisi institucional i política" per la sentència dels magistrats del Constitucional. I ha proposat "camins de sortida" que passin per la "unió", la "serenitat" i el "diàleg exigent" amb l'Estat i no per la independència.

A dos mesos i mig de les eleccions al Parlament de Catalunya, en què es presenten als comicis dues noves formacions independentistes i en què hi ha sobre la taula les reivindicacions d'un referèndum independentista -per part d'ERC- i del concert econòmic -per part de CiU-, Montilla ha demanat "que la unió s'imposi per damunt de la pulsió separadora". I ha afegit quines són les seves propostes respecte a la relació de Catalunya amb Espanya: "Vetllar per la cohesió i recuperar el diàleg exigent a partir d'una defensa ferma i indiscutible del nostre dret a autogovernar-nos." Per tot plegat, Montilla ha instat els catalans a "redoblar els esforços".

El president de la Generalitat ha assenyalat que aquesta serà "l'última Diada de la legislatura" i, tot i que ha dit que no volia fer-hi balanços, ha opinat que sempre ha mirat de respondre "amb honor, dignitat i responsabilitat" al compromís que va adquirir quan va prendre possessió del càrrec.

En el camí per sortir de la crisi

Les referències a la crisi també han marcat el missatge institucional del president de la Generalitat. Montilla s'ha mostrat optimista respecte a la situació econòmica, i ha parlat de l'inici de la recuperació però ha volgut mantenir la prudència: "Estem sortint de la crisi, però encara ens esperen mesos difícils", ha valorat.

Aquest missatge institucional ha donat el tret de sortida als actes commemoratius de la Diada, en què el president ha convidat a participar-hi "cívicament".



VÍDEOS RELACIONATS
DOCUMENTS RELACIONATS
Anar al contingut