Els representants abertzales enmig d'una munió de fotògrafs. (Foto: EFE)
Han comparegut com a representants abertzales Tasio Erkizia, Agurne Barruso, Txelui Moreno i Mariné Pueyo. (Foto: EFE)
Sant Sebastià

L'entorn abertzale veu en l'anunci d'ETA una gran aportació per a la pau i insten tots els sectors a actuar amb responsabilitat

El món abertzale, en una valoració d'emergència de la declaració de cessament de les accions ofensives d'ETA, ha considerat que la banda terrorista ha mogut fitxa en pro de la pau i diu que ara és el torn de la resta d'actors d'aquest conflicte, des dels governs de Madrid i de París fins als agents polítics, socials i sindicals, per actuar amb coresponsabilitat i contribuir de manera positiva al desig de la societat basca. Una societat a la qual han demanat que sigui protagonista activa d'aquest procés i, alhora, la seva màxima garantia. Eusko Alkartasuna, per la seva banda, s'ha mostrat convençuda que aquest anunci aportarà un "canvi polític positiu".

Actualitzat
L'esquerra abertzale ha comparegut aquest diumenge a la tarda a Sant Sebastià per valorar, en una breu compareixença en què no han acceptat preguntes, la declaració d'ETA. La consideren una gran aportació per a la instal·lació de la pau i la consolidació d'un procés democràtic i un marc indiscutible per al diàleg i la negociació cap a la resolució definitiva del conflicte.

L'inici cap al camí de la pau

El compromís d'ETA, sumat al rumb que han pres els abertzales en els últims temps, és segons ells la demostració inequívoca de l'obertura irreversible d'un nou moment polític al País Basc. Un nou escenari que ha de permetre superar, diuen, la situació de bloqueig, violència i repressió de drets democràtics i nacionals.

La valoració també ha subratllat que la declaració de Brussel·les, formulada per diferents personalitats internacionals, és una referència ineludible per consolidar el camí cap a un escenari de solucions polítiques per vies pacífiques i democràtiques.

Finalment, els abertzales han fet una crida als agents polítics, socials i sindicals, als governs de Madrid i de París i a la comunitat internacional a actuar de manera responsable per fer possible la pau i han demanat a la societat basca que sigui protagonista activa d'aquest procés exigint compromisos.

Tot i l'intent d'un periodista estranger d'arrencar als presents -Tasio Erkizia, Agurne Barruso, Txelui Moreno i Mariné Pueyo- algunes paraules més, aquests han recordat que era una valoració d'urgència que no acceptava preguntes i ha emplaçat els professionals a una roda de premsa la setmana que ve.

Un "canvi polític positiu"

Per la seva banda, Eusko Alkartasuna també ha valorat el comunicat d'ETA. Per ells, aquesta decisió arriba com a "resultat d'un procés llarg i en què un debat profund en el si de les forces independentistes ha posat les condicions per aconseguir el camí cap a la pau i la normalització política".

En aquest sentit, s'han mostrat convençuts que l'anunci serà "un canvi polític positiu" que respon "a la demanda de la ciutadania" i que suposa "un primer pas que ens porta cap a una situació de treva definitiva i verificable". Per això, han reclamat el compromís inequívoc de tots els agents polítics de treballar en aquest sentit, "amb responsabilitat i sense que el protagonisme i els interessos electorals, absolutament legítims, s'interposin en aquest camí".
Anar al contingut