Duisburg

La manca d'espai al recinte on se celebrava el festival Loveparade s'apunta com la principal causa de la tragèdia

Almenys 19 persones mortes i un centenar més de ferides, 45 d'elles en estat molt greu. És el trist balanç que ha deixat una allau humana provocada pel pànic entre alguns dels assistents al Loveparade, el popular festival de música electrònica que aquest any s'ha celebrat a la localitat de Duisburg, a l'oest d'Alemanya. Les autoritats alemanyes han obert una investigació per saber-ne les causes però alguns mitjans alemanys ja apunten que el recinte que acollia la celebració era massa petit per encabir el prop d'1,5 milions d'assistents que van anar al festival.

Actualitzat
La manca de previsió dels organitzadors i el fet que el recinte fos excessivament petit podrien ser, segons alguns mitjans alemanys, com els diaris "The Bild" i "Frankfurter Allgemeine" i la cadena WDR, algunes de les principals causes que van desencadenar la tràgica allau humana del festival Loveparade que ha acabat amb almenys 19 persones mortes i un centenar més ferides, 45 d'elles en estat molt greu.

Poc espai i mala organització

Des del diari "The Bild" s'assegura que el recinte triat per acollir el festival era massa petit i que la seva capacitat màxima era de 250.000 persones, una xifra molt inferior a l'1,4 milions de persones que segons la policia alemanya va assistir al Loveparade de Duisburg.

En unes declaracions al diari "Frankfurter Allgemeine" alguns dels testimonis de l'allau afirmen que "mitja hora abans de l'accident havien advertit la policia del perill que hi havia" i asseguren que dins del túnel hi regnava "el caos".

Per la seva banda, la cadena WDR remarca que ni la localitat triada, amb prop de 500.000 habitants, ni el recinte eren els més indicats per acollir una celebració d'aquestes característiques. Segons la cadena alemanya, els organitzadors van veure desbordades totes les previsions d'assistència de públic i el recinte es va quedar petit.

Les primeres hipòtesis oficials

Mentrestant, les autoritats alemanyes han obert una investigació per determinar les causes que van provocar el fatídic accident i veure quines responsabilitats s'han de depurar. Les primeres informacions aportades per la policia de Duisburg apunten que dins del recinte hi havia tanta gent que en el moment en què alguns van intentar fugir per l'accés es va formar un tap a la boca del túnel. En aquest moment, un grup hauria intentat fugir a través d'una escala d'emergència que no estava habilitada i hauria caigut a sobre de la gent, fet que va provocar el pànic i l'allau humana.

D'altra banda, alguns experts han defensat que el túnel estava totalment preparat per una situació d'emergència. El professor Michael Schreckenberg ha explicat, en declaracions al diari "Frankfurter Allgemeine", que "el túnel era suficientment ample", però que els plans d'emergència dissenyats "no preveien la possibilitat que la gent pogués caure des de d'alt de l'escala i aixafés el públic que estava a sota".

A l'espera que es coneguin més detalls sobre la investigació, la cancellera alemanya, Angela Merkel, s'ha mostrat commocionada i a través d'un comunicat ha expressat el seu "dolor i sofriment" per la tragèdia.

Aquest diumenge al matí el consolat de Düsseldorf ha fet públic que entre els ferits hi ha tres espanyols. De moment, però, no es tenen més detalls sobre l'estat en el què es troben.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut