Barcelona

Zapatero no se sent responsable de la sentència del TC però sí de les conseqüències polítiques

En la seva primera visita a Catalunya després de la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut, el president del govern espanyol, Jose Luis Rodríguez Zapatero, ha assegurat que no se sent responsable de la sentència del Constitucional però sí de les conseqüències polítiques que ha provocat. En aquest sentit, ha explicat que és plenament "conscient que les circumstàncies que han envoltat tot el procés han pogut generar malestar en un sector important de la població catalana".

Actualitzat
El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha pronunciat una conferència al Fòrum Tribuna de Barcelona. Una visita que suposa la primera des que es va fer pública la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut.

Les conseqüències de la sentència del TC

Durant l'acte, Rodríguez Zapatero ha assegurat que no se sent responsable de la sentència del Tribunal Constitucional (TC), tot i que ha puntualitzat que sí que assumeix les conseqüències polítiques que se n'han derivat. En aquest sentit, el president espanyol ha explicat que acceptarà i respectarà la sentència però s'ha compromès a fer el possible per desplegar l'Estatut amb les lleis i reformes que siguin necessàries.

Zapatero també ha aprofitat l'acte per demanar respecte "per als sentiments d'identitat dels ciutadans de Catalunya" i "per als símbols i la llengua catalans", i s'ha mostrat convençut de la importància de fer que Catalunya se "senti escoltada" i que sàpiga que és un "actor decisiu" dins del conjunt de l'Estat per evitar que s'estengui una desafecció política dels catalans respecte a Espanya.

A més, el president espanyol s'ha mostrat convençut que aquest conflicte se superarà i servirà per reforçar "l'Espanya plural", una "Espanya plural" que, segons ell, representa el millor projecte per a Catalunya.

Les retallades en infraestructures

Pel que fa a la retallada d'inversions impulsada per Foment, el president Zapatero remarca que Catalunya és la primera comunitat en "inversió executada" i que només s'han aturat el 0,6% del total de les inversions.

Aquesta mesura inclou la supressió de 32 grans projectes i en posposa indefinidament 199 més. En total, a Catalunya se'n veuran afectats 5, dels quals 3 es tornaran a licitar, i uns altres 23 patiran retards importants que es poden allargar d'1 a 4 anys.

Segons Zapatero, la mesura és imprescindible, perquè després de l'"esforç de gran magnitud" que s'ha portat a terme durant els últims anys, ara "cal fer un esforç de contenció de la despesa per reduir el dèficit públic".

Sortir de la crisi, repte principal per al govern

El president del govern espanyol ha parlat també sobre la necessitat de recuperar-se de la crisi econòmica que ha viscut el país en els últims mesos. En aquest sentit, Rodríguez Zapatero ha destacat que el procés de reformes en marxa a Espanya servirà per produir un fort "efecte mobilitzador de l'activitat econòmica" arreu del país, però "especialment a Catalunya, pel seu pes industrial, per la capacitat exportadora, per la composició del seu teixit productiu i per l'aposta en innovació".

Segons Rodríguez Zapatero, cal impulsar les exportacions perquè aquest creixement permetrà enfortir l'estalvi intern i limitar l'endeutament que "ha caracteritzat durant massa anys una bona part del desenvolupament econòmic d'Espanya".

En el cas de la reforma laboral, el president del govern espanyol ha explicat que el fet que hi hagi més pimes a Catalunya que a la resta d'Espanya fa que sigui "previsible esperar que els efectes de la reforma laboral siguin encara més positius" dins del territori català.

Montilla diu que la sentència de l'Estatut és un problema d'Espanya

Per la seva banda, el president de la Generalitat, José Montilla, ha aprofitat la presentació de la conferència de Rodríguez Zapatero per explicar que en la reunió que tots dos líders van mantenir dimecres va veure un president del govern espanyol conscient de la situació.

Montilla, a més, ha afirmat que la sentència no és un problema de Catalunya sinó d'Espanya, i que s'ha de refer la confiança mútua a través dels fets i no de les paraules.

El president de la Generalitat ha remarcat que "calen fets i no paraules" per reestablir la confiança entre Catalunya i Espanya, però s'ha mostrat convençut que Zapatero demostrarà el seu compromís amb Catalunya per poder continuar avançant junts.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut