Madrid

Duran avisa que la sentència de l'Estatut és l'acte més separador de la democràcia

El portaveu de Convergència i Unió al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, ha retret a José Luis Rodríguez Zapatero que, de la mateixa manera que la ministra Chacón, hagi acceptat la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut de Catalunya. Duran els adverteix que suposa un retrocés en aspectes com la llengua, i fins i tot ha fet un paral·lelisme de la sentència amb el Decret de Nova Planta. Per això, no ha dubtat a qualificar la sentència com l'acte més separador dels últims 35 anys entre Catalunya i Espanya, així com una provocació matussera el fet de publicar-la el dia abans de la manifestació.

Actualitzat
Duran i Lleida ha començat la seva intervenció al Debat de Política General posant el focus sobre la sentència de l'Estatut i les conseqüències que se'n deriven tant en l'àmbit polític com en el social. En l'opinió del portaveu nacionalista, la sentència del Tribunal Constitucional és un problema per a Espanya (citant paraules d'un dels pares de la Constitucuió, Miquel Roca i Junyent).

En aquest sentit, ha advertit que el Constitucional ha aconseguit reforçar el sentiment independentista a Catalunya, la qual cosa demostra que la sentència ha estat "l'acte més separador dels últims 35 anys". No només això, ja que per Duran, el TC ha comès una "provocació matussera" en fer pública la sentència just el dia abans de la manifestació. Tot plegat ha fet que els nacionalistes catalans, segons Duran i Lleida, ja no es reconeguin en la Constitució del 1978 tal com s'interpreta en la sentència.

Duran i Lleida ha advertit que tant el PSOE com el PP que "si continuen tractant igual Catalunya" l'únic que faran és crear més independentistes. Tot i que ha admès que aquesta no és la seva opció, ha advertit que va en augment a Catalunya i ha retret que tant Zapatero com la ministra Carme Chacón hagin "comprat a pes la sentència", sense fixar-se en el fet que el que s'ha esmenat "és bàsic i afecta terrenys com la justícia, el finançament i la llengua". Per aquest motiu, ha comparat els efectes que tindrà amb els del Decret de Nova Planta del 1716.

El dirigent de CiU també s'ha mostrat crític amb el PP pel fet que ara vulgui "passar de puntetes" sobre la sentència de l'Estatut i, com en el cas del PSOE, els ha retret que estiguessin més pendents "de qui guanyava la partida que no pas de l'encaix de Catalunya a Espanya". 

Zapatero, per la seva part, ha dit que podia entendre que algú s'hagi enfadat pel retard del Constitucional, però ha afirmat que la sentència no és tan greu com proclamen alguns.

"No tinc cap dubte que el tribunal ha santificat la doctrina del 1994 que respecta i valida que el català sigui llengua vehicular a l'ensenyament", ha afegit. Més tard, però, ha admès que el TC ha impedit que aquest aspecte es "petrifiqui".

El president espanyol tampoc veu perillar el nou finançament. "El que diu la sentència és que no pot sortir a l'Estatut", però "està reflectit a la LOFCA", ha conclòs. "Allà on hi ha alternatives, que n'hi ha, aquest govern les donarà perquè siguin el reflex de l'Estatut que vam votar, vam defensar i defensarem", ha afegit.

Crítiques econòmiques

Els dos dirigents també han diferit en la política econòmica. El portaveu de CiU al Congrés ha retret a Zapatero que hagi actuat tard, "amb improvisacions i vacil·lacions", que no hagi estat realista i que hagi retallat les polítiques socials fins al punt de fer perillar el Pacte de Toledo sobre el poder adquisitiu dels pensionistes.

En aquest punt li ha demanat que rectifiqui i ha conclòs que la legislatura "està esgotada", perquè com que no té suports estables "portarà el país a l'abisme". Duran i Lleida ha advertit el PSOE que no compti amb CiU perquè la federació s'ha afartat de "ser responsable davant de tanta irresponsabiltiat". 

Zapatero s'ha defensat dient que el govern "ha ampliat la prestació per atur" i que la congelació de les pensions tindrà "un efecte mínim" i arriba després que les pensions mínimes "hagin guanyat poder adquisitiu com mai fins ara". I ha reclamat a CiU que faci aportacions a la reforma laboral per rebre el seu suport.



NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut