Barcelona

CiU, ERC i ICV demanen que la unitat política catalana contra la sentència de l'Estatut es traslladi a Madrid

CiU, ERC i ICV demanen que la unitat política davant la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut es traslladi a Madrid. Josep Antoni Duran i Lleida ha assegurat que és imprescindible que els partits catalans defensin l'Estatut conjuntament a la capital espanyola, especialment en qüestions clau com la llengua, la cultura i el finançament. Joan Puigcercós ha reclamat la unitat de tots els partits, inclosos els diputats socialistes i convergents, per no fer "cap més concessió" a Madrid. Joan Saura planteja que aquest front comú es traslladi al Debat de Política General al Congrés del 14 i 15 de juliol, i que s'obri el debat sobre la reforma de la Constitució.

Actualitzat
Unitat dels partits catalans a Madrid. Tant Convergència i Unió com Esquerra Republicana de Catalunya i Iniciativa per Catalunya Verds, aquests últims socis del PSC al govern català, coincideixen a l'hora de reclamar que l'entesa entre els partits catalans davant la sentència de l'Estatut es traslladi a la capital espanyola.

Josep Antoni Duran i Lleida ha instat els catalans a participar en la manifestació de dissabte que ve per mostrar el disgust de la població després de la sentència, però ha recordat que la cita important arribarà amb les properes eleccions de la tardor. Unes eleccions en què, segons ell, l'única opció per tornar a tenir un govern sòlid és Convergència i Unió.

A més, Duran i Lleida s'ha mostrat convençut que a banda de la manifestació cal fer un pas més i aconseguir un front comú polític català a Madrid basant-se especialment en tres eixos principals: la llengua, la cultura i el finançament. En aquest sentit, Duran i Lleida ha assegurat que no poden "demanar al PSC que trenqui amb el PSOE, entre altres raons perquè el resultat seria pitjor per a la realitat nacional catalana", però ha afegit que han de demanar "a tots els parlamentaris catalans, i per tant també als parlamentaris socialistes, que aquesta situació, aquesta acció unitària, se situï al bell mig de la política espanyola".

Des d'Esquerra Republicana de Catalunya, Joan Puigcercós adverteix que la unitat no es pot quedar en la manifestació, sinó que s'ha de veure a Madrid, al Congrés dels Diputats. En aquest sentit, el líder d'ERC assegura que la manifestació el preocupa "relativament poc" perquè on realment s'ha de demostrar la unitat és a Madrid, inclosos "els 25 diputats del partit dels socialistes i els 10 diputats de Convergència, que han d'entendre d'una vegada que a Madrid no es pot fer cap més concessió".

Per la seva banda, el conseller de Relacions Institucionals de la Generalitat i president d'ICV, Joan Saura, planteja obrir el debat sobre la reforma de la Constitució i traslladar el front de PSC, CiU, ERC i ICV-EUiA en defensa de l'Estatut al Debat de Política General, que se celebra al Congrés els pròxims 14 i 15 de juliol. Saura ha instat tots els partits catalans a "no donar suport a la investidura del nou govern espanyol si no dóna resposta als problemes que planteja la sentència del Constitucional" i si no restitueix la part anul·lada per l'alt tribunal.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut