Barcelona

La pujada de l'IVA es fa efectiva alhora que l'inici de la campanya de rebaixes

Avui és el dia que s'ha apujat l'IVA. Després de parlar-ne molt, i de molta polèmica, el tipus general passa del 16 al 18%, i el reduït, el que s'aplica, per exemple, en l'hostaleria o en la compra d'un pis, passa del 7 al 8%. A partir d'avui, doncs, el cistell del mercat és més car, tot i que algunes cadenes d'alimentació han anunciat que, de moment, no traslladaran l'increment de l'IVA als consumidors. El que també ha pujat és el transport públic de Barcelona, la bombona de butà i la factura de gas. De tota manera, aquesta pujada coincideix amb l'inici de les rebaixes d'estiu i, en molts casos, encara no es notarà gaire. Els comerciants tenen l'esperança que aquesta campanya sigui tan bona com l'any passat, amb descomptes del 30% i el 50% de mitjana.

Actualitzat
Ha arribat l'hora. Ens hem d'estrènyer el cinturó, i tot plegat perquè el govern espanyol vol que tots ajudem a reduir el dèficit públic gastant més. La roba, el calçat, el transport, l'habitatge de nova construcció o alguns aliments són, des de les dotze de la nit, més cars. I és que avui, 1 de juliol, entra en vigor la pujada de l'IVA. Es tracta del primer augment d'aquest impost indirecte en 15 anys.

El tipus general de l'IVA s'apuja dos punts, fins al 18%, una mesura que el govern espanyol va aprovar amb l'objectiu de retallar el dèficit públic i que, segons l'organització de consumidors i usuaris, l'OCU, costarà de mitjana 290 euros a l'any a les famílies. Des d'aquesta mitjanit, alguns comerços ja han començat a aplicar l'increment de l'IVA, mentre que d'altres han optat, de moment, per no repercutir l'alça en els preus als consumidors i rebaixar marge de benefici.

Què puja?

En tot cas, on ja es nota l'augment és, per exemple, en el transport públic de Barcelona: la T-10 s'ha encarit deu cèntims i l'abonament del Bicing, 51 cèntims. També s'ha apujat la bombona de butà, que ara costa 12 euros amb 45 cèntims, i la factura del gas. També es notarà aquest increment en la majoria de productes i serveis que apliquen el tipus general, com, per exemple, la compra d'un cotxe, electrodomèstics, roba o detergents.

En canvi, el que no s'ha tocat és l'IVA superreduït del 4% que s'aplica, per exemple, al pa, la llet, la fruita, la premsa o els medicaments.

Rebaixes amb esperança

De tota manera, aquesta pujada coincideix amb l'inici de les rebaixes d'estiu i, en molts casos, encara no es notarà gaire. Els comerciants tenen esperança en aquesta campanya de rebaixes després d'uns mesos de primavera que, amb una clima més propi de la tardor, han fet caure les vendes entre un 2% i un 10%.

L'any passat, cada català es va gastar una mitjana de 200 euros, xifra que els botiguers creuen que serà similar a la d'enguany. Els descomptes més habituals seran d'entre el 30% i el 50%, però en alguns establiments podrien arribar fins al 70%.

La pujada de l'IVA no es notarà ara, sinó a partir de la tardor, segons pronostiquen els comerciants.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut