Madrid

Els articles reinterpretats

El Tribunal Constitucional sotmet a interpretació a la seva sentència un total de 23 articles i 4 disposicions addicionals. Entre aquests, dels més importants, els que afecten el moll de l'os de l'autogovern, qüestions com els símbols o la llengua. A l'espera del que dirà la interpretació, un raonament jurídic que es farà públic els pròxims dies, ja se sap quins articles són.

Actualitzat
Una de les parts subjectes a reintrepetació és la que fa referència als drets històrics de Catalunya, l'article que diu que l'autogovern es fonamenta en els drets històrics del poble català.

Pel que fa a la llengua, es reinterpreta el que diu que els catalans tenen el dret i el deure de conèixer les dues llengües oficials: el català i el castellà. També el que diu que el català és la llengua vehicular i d'aprenentatge de l'ensenyament, és a dir, la immersió lingüística. I també en aquest àmbit: quedarà interpretat l'ús del català a les administracions públiques. El Constitucional també farà una lectura pròpia sobre l'article que fixa com a símbols nacionals, la bandera, la festa i l'himne.

Un altre dels articles que, segons la sentència, s'haurà de reinterpretar és el que defineix les vegueries. I el que estableix la substitució de les diputacions per les vegueries i diu que la seva creació i el desplegament estan regulats per llei del Parlament.

La sentència també assenyala l'article sobre la competència exclusiva de la Generalitat per a la convocatòria per part de la mateixa Generalitat o els ens locals de consultes populars.

I finalment, l'article que estableix les competències del govern català en tot el que fa referència a la immigració: acolliment, política d'integració i autorització de treball, entre altres punts.

Més aspectes que també han estat retocats: la disposició addicional tercera que fa referència a les inversions en infraestructures i les que fixen la cessió i la gestió de tributs com ara l'IPRF, els impostos especials i l'IVA. I encara dues coses més: la qüestió dels mecanismes d'anivellament que fixarà l'estat i la participació de la Generalitat en competències estatals.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut