Castelldefels

Almenys 12 morts i 14 ferits en un atropellament d'un tren a un grup de persones a Castelldefels

Un tren de llarga distància ha atropellat aquesta nit un grup de més de 30 persones que travessaven la via a l'estació de Castelldefels Platja. El comboi, que feia el recorregut Alacant-Barcelona, no parava en aquesta estació i hi circulava a gran velocitat. L'accident ha causat almenys 12 morts i 14 ferits de diversa consideració. Les víctimes serien un grup de persones que creuaven la via del tren cap a la platja per celebrar la revetlla de Sant Joan.

Actualitzat
La nit de Sant Joan se salda amb tragèdia. Faltava mitja hora per la mitjanit quan un tren Alaris ha atropellat un grup d'una trentena de persones a l'estació de tren de Castelldefels Platja que anaven a celebrar la revetlla. Pel que sembla les víctimes havien arribat en un tren de Rodalies des de Barcelona i en arribar al destí haurien creuat les vies, malgrat que hi ha un pas elevat i un de soterrat.

Alguns testimonis directes que anaven al tren de Rodalies han explicat en declaracions al 3/24 des de l'Hospital Moisès Broggi de Sant Joan Despí que la zona no estava prou il·luminada, per la qual cosa no s'han pogut adonar que venia l'Alaris. Les autoritats municipals asseguren que els passos eren accessibles, tot i que es creu que les víctimes han optat per creuar les vies en veure la gernació que pretenia creuar pels passos habilitats.

El grup de passatgers pretenia anar arran de mar a afegir-se a la festa que s'hi celebrava i que en un primer moment no s'ha aturat. Des de la platja ningú s'ha adonat que s'havia produït la desgràcia a pocs metres i fins i tot els veïns, tot i sentir un fort estrèpit, han cregut que es tractava d'algun petard.

Balanç tràgic

El balanç ha estat de 12 víctimes mortals i 14 persones ferides, segons ha avançat el director general de Protecció Civil, Josep Ramon Mora, en una entrevista al 3/24. Al lloc dels fets s'hi han desplaçat 15 dotacions dels Bombers de la Generalitat, diverses patrulles dels Mossos d'Esquadra, 24 unitats de Suport Vital Bàsic i Suport Vital Avançat del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM), i efectius de la Creu Roja entre els quals un grup de psicòlegs. Aquest equip de psicòlegs ha atès ràpidament els familiars i acompanyants de les víctimes i els han traslladat al centre cívic Frederic Mompou. La zona s'ha acordonat ràpidament per part de la policia per tal d'evitar la presència de curiosos.

El conseller d'Interior, Joan Saura, s'ha desplaçat al lloc dels fets i poc abans de les quatre de la matinada ha ofert una roda de premsa en la qual ha expressat el seu condol a les víctimes. Ja en declaracions a TV3, Saura ha explicat que malgrat que l'alcalde de Castelldefels assegura que el pas soterrani està senyalitzat, s'ha obert una investigació per determinar què no ha funcionat bé, tot i que sembla que malgrat que la senyalització era correcta algunes persones haurien decidit no utilitzar el pas. Saura ha explicat també que s'està en procés d'identificació de les víctimes. I, per la seva banda, l'alcalde de Castelldefels, Joan Sau, ha afegit que els ferits són "persones bastant joves".

Estat dels ferits

Josep Ramon Mora, en declaracions a Catalunya Informació, ha detallat que els ferits, 3 dels quals estan en estat crític, han estat traslladats a diversos hospitals. En concret, 4 han estat ingressats a l'Hospital de Sant Boi, 3 a l'Hospital Clínic de Barcelona, 2 a l'Hospital de Bellvitge, 2 a Sant Boi, 2 a Sant Joan de Déu, un més a l'Hospital Moisès Broggi, un altre ferit és a l'Hospital de Viladecans, un altre a l'Hospital de la Creu Roja de l'Hospitalet de Llobregat, un a la Mutua de Terrassa i, finalment, un altre pacient a l'Hospital de la Vall d'Hebron. Dels 14 ferits, quatre han estat donats d'alta.

Entre els ferits hi ha una dona de 25 anys, que té una fractura de pelvis i que està ingressada a l'Hospital de Bellvitge, una noia de 18 anys que té una fractura bilateral de tíbia i peroné, que està ingressada a l'Hospital Clínic, i un jove de 18 anys, ingressat a Bellvitge amb un traumatisme cranioencefàlic i una fractura de tíbia i peroné. La resta tenen entre 16 i 26 anys, que estan ingressats en 5 centres hospitalaris, tot i que el seu estat és de menys gravetat. Pel que fa a la dona de 45 anys que també ha estat atropellada, està ingressada a l'Hospital Moisès Broggi.

Els cadàvers els han dut a l'Institut de Medicina Legal
, a la Ciutat de la Justícia. Allà ja hi ha desplaçat un equip de forenses per poder fer les autòpsies al més aviat possible.

La consellera de Justícia, Montserrat Tura, ha parlat de la "malaurada revetlla" –en les seves paraules– en una entrevista al 3/24 i ha explicat que el seu departament, a través de l'Institut de Medicina Legal situat a la Ciutat de la Justícia, s'encarregarà ara de fer les autòpsies als morts després de fer-se l'aixecament dels cadàvers.

S'atura el servei ferroviari

El comboi que ha causat l'atropellament es tracta d'un Alaris (no un Euromed, com s'havia dit en un principi) que cobreix la ruta entre Alacant i Barcelona. El tren s'hauria trobat al mig de la via aquest grup de persones creuant cap a la platja per celebrar la revetlla i, tot i el xoc, el tren no s'ha aturat fins 200 metres més enllà de l'atropellament. Com a conseqüència de tot plegat, la circulació de trens s'ha aturat en aquest punt i estan afectades la línia 2 de Rodalies i també els trens de mitjana i llarga distància que passen per aquest punt. L'alcalde de Castelldefels, Joan Sau, ha informat que fins al migdia el servei estarà suspès i Renfe habilitarà 55 autobusos entre Sitges i Castelldefels.

A més, per minimitzar l'efecte sobre els viatgers, Renfe ha decidit que els trens de mitjana i llarga distància del corredor circulin desviats per Vilafranca.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut