Un estudi analitza la blogosfera catalana que es presenta a concurs

L'Associació STIC.cat, organitzadora dels Premis Blocs Catalunya, estrena el primer estudi que permetrà conèixer la tipologia dels blogs en català, el perfil del bloguer català i la seva procedència. La inscripció per participar en aquesta 3a edició continua oberta fins al 14 de juny.

Actualitzat
Els Premis Blocs Catalunya es van iniciar el 2008 per reconèixer la tasca de centenars de persones que escriuen en català. Així de senzill. El fet és que, després de dues edicions, el certamen s'ha popularitzat tant que els organitzadors, l'Associació STIC.cat, ha creat el primer Observatori de Blocs en català.

Amb les dades recollides durant aquests dos anys, l'estudi vol ser una radiografia del perfil del bloguer que hi escriu, quina és la seva procedència i sobre quina temàtica. "D'entrada, aquesta anàlisi proporciona més visibilitat al bloguer. Però també és una informació útil per a organitzacions públiques o per empreses que volen saber el que es diu a la blogosfera catalana relacionat amb l'economia, política, tecnologia, cultura, educació, etc. La recerca ens permetrà saber com estan evolucionant a la xarxa i dins de la cultura catalana", comenta al 3cat24 la Trina Milan, presidenta de l'Associació STIC.cat.

També és destacable la creació de les esferes de blogs on els mateixos bloguers s'uneixen en comunitats territorials o temàtiques. Ja són gairebé una trentena. "El que semblava que potser no tindria gaire ressò s'ha convertit en una cita esperada entre la blogosfera catalana", afegeix la presidenta d'STIC.cat en referir-se a l'entrega dels Premis Blocs Catalunya.

Però potser el més sorprenent d'aquest seguiment blogaire sigui la quantitat de vots que s'arriben a comptabilitzar en el període de tres mesos abans de saber-ne els guanyadors. En l'edició del 2009, es van obtenir un total de 20.000 votacions a través del web. Una sola persona pot votar diferents blogs, segons les categories a concurs, però una sola vegada. La xifra demostra el seguiment que desperta actualment la blogosfera catalana.

Es preveu que els primers resultats de l'observatori es puguin donar a conèixer a l'entrega dels Premis Blocs Catalunya d'enguany. La inscripció per participar-hi continuarà oberta fins al 14 de juny. Llavors, des del web s'obrirà el període de votacions populars fins al setembre. L'entrega de premis serà l'1 d'octubre a Mataró.

Anar al contingut