Barcelona

El "sí" a la independència guanya en unes consultes que han mobilitzat un 20% dels votants

El "sí" a la independència s'ha imposat en la tercera onada de consultes sobiranistes que s'ha celebrat aquest diumenge a 212 municipis catalans i en la qual ha participat un 20% de l'1,3 milions de persones que hi estaven convocades. La victòria del "sí" ha estat, per tercer cop consecutiu, aclaparadora amb un 92% dels sufragis en una votació amb vuit dècimes menys de participació que en l'onada de consultes anterior, la del 28 de febrer. Tot i això, els organitzadors ho consideren un èxit per la normalitat del dia i perquè és més difícil mobilitzar els votants en ciutats grans. Hi havia més d'1,3 milions de persones convocades en una consulta amb mobilització irregular segons el territori: a ciutats gran com Lleida va votar el 8% mentre que a municipis més petits com Iborra, a la Segarra, i Nalec, a l'Urgell, la participació va superar el 90%.

Actualitzat
No hi ha hagut sorpreses, els votants s'han decantat clarament a favor d'una Catalunya independent. El 92,16% dels sufragis han estat afirmatius enfront del 5,34% de negatius. Un 2,5% de vot en blanc i un 0,25% de nuls completen el resultat. La Coordinadora Nacional per la Consulta sobre la Independència ofereix els resultats municipi per municipi en el seu web.

El portaveu de la Coordinadora, Uriel Bertran, ha valorat molt positivament els resultats. Assegura que l'independentisme és una força social creixent a Catalunya i una posició política de país forta. De fet, Bertran ha destacat que en percentatge no hi ha a Catalunya cap partit polític amb representació parlamentària que superi l'obtingut per les consultes.

Un 20% ha votat

En total, 1.300.000 persones tenien dret a vot. Segons dades de la Coordinadora, ha anat a votar el 20,2%, és a dir, al voltant de 260.000 persones. Una bona part d'aquests vots corresponen als 61.180 que s'havien rebut anticipadament i que representen un 4,6% del total.

La participació és lleugerament inferior a l'última convocatòria, en què va votar un 21,1%, però ha estat considerada tot un èxit per l'organització ja que, per primera vegada, les consultes arribaven a ciutats més densament poblades.

Segons la Coordinadora, si se sumen les dades de les tres consultes sobiranistes que s'han fet a Catalunya en aquest mig any, la participació global seria del 22%, la qual cosa equival a mig milió de catalans aproximadament. Bertran ha indicat que després de l'experiència "ja no hi ha por" de fer una consulta a Barcelona, que està prevista pel 10 d'abril del 2011.

La primera onada de consultes sobre l'autodeterminació es va celebrar el 13 de desembre del 2009 en 166 municipis, amb el de Sant Cugat del Vallès com el més important. Llavors la participació va superar el 27% i un 94% dels electors van optar pel "sí". La segona tanda de consultes va tenir lloc el passat 28 de febrer en 79 localitats catalanes. La participació va baixar fins al 21%, però el "sí" va superar igualment el 90% dels vots.

Registres desiguals


La participació ha estat molt desigual en funció del territori. Mentre que a les grans ciutats la xifra ha estat més aviat discreta als pobles les dades s'han disparat. Olot és la capital de comarca on hi ha hagut una major participació: un 27%. A Sant Just Desvern, Manresa i Granollers la participació ha quedat entre el 17% i el 20%. En canvi, a la Vilella Baixa, al Priorat, han votat més del 68% del cens; a Nalec, a l'Urgell, ho han fet el 96% del cens i a Iborra, a la Segarra, han acudit a les urnes el 90% dels empadronats, 112 votants.

A Lleida, la ciutat més gran on els seus ciutadans es podien pronunciar, 9.368 dels 114.100 que tenien dret a vot, un 8,21%, ha acudit a les urnes. És una de les participacions més baixes de tot Catalunya, cosa que ha donat peu al seu alcalde, el socialista Àngel Ros, a assegurar que "el poble català rebutja la indefinició, la inseguretat i les aventures que no saben cap on van". Ros ha afegit que l'autogovern de Catalunya passa per respectar l'Estatut. El "sí" ha guanyat a la capital del Segrià amb un 93,4%.

Un 14,72% dels reusencs, 13.155 veïns dels 89.397 que tenien dret a vot, han respost a la crida amb un resultat final del 90,26% a favor de la independència. La plataforma Reus Decideix ha valorat la jornada amb satisfacció i ha qualificat la participació de "rellevant". L'entitat ha volgut extrapolar les dades i comparar-les amb les d'unes eleccions convencionals, descomptant els vots dels immigrants sense nacionalitat espanyola i dels joves de 16 a 18 anys, i la participació se situaria en un 17,60%.

A Girona, en canvi, la participació ha superat la mitjana nacional. De les 78.521 persones censades que tenien dret a dipositar la seva butlleta, ho han fet 16.259. El president de la junta electoral, l'advocat Carles Mascort, ha ressaltat que 470 persones nouvingudes han votat en alguna de les 35 meses repartides arreu dels diferents barris. El resultat, el mateix que en totes les 212 localitats on s'han fet consultes, victòria del "sí" en aquest cas amb més del 95,5%.

La jornada de consultes d'aquest diumenge ha agafat el relleu després de les onades del 13 de desembre del 2009 i del 28 de febrer d'enguany. Els centres de votació han obert a 212 localitats de 34 comarques, La jornada ha transcorregut sense incidents i amb un marcat to festiu, com ja havia passat en les altres cites amb les urnes.

El vessant polític

Podien votar els majors de 16 anys i els immigrants empadronats, encara que no tinguessin permís de residència. Entre els votants han destacat el conseller de Governació, Jordi Ausàs, que ha votat a la Seu d'Urgell, i el d'Innovació, Josep Huguet, que ho ha fet a Manresa. El president del Parlament, el reusenc Ernest Benach, no s'ha volgut perdre la cita i també ha exercit el seu dret a vot. La jornada ha pres també un caràcter polític i els discursos han derivat cap a la relació entre Catalunya i Espanya i l'Estatut.

Més voluntaris que pels Jocs del 92

Les consultes mobilitzen milers de voluntaris. Segons la Coordinadora, sumant les tres onades ja se'n compten 57.000, xifra que gairebé duplica els 32.000 dels Jocs Olímpics de Barcelona. També hi han estat convidats uns 40 observadors internacionals. Han vingut per exemple del Quebec, Flandes, Escòcia, Sardenya o Còrsega, i han estat repartits per tot el territori per supervisar el procés.

Problemes informàtics en alguns col·legis

Problemes en el sistema informàtic del servidor Decidim.cat han provocat petits contratemps en alguns centres a primera hora del matí i a última hora, durant el recompte. La plataforma assegura que es tracta de sabotatges. Municipis com Calella, Pineda de Mar o Lleida, entre altres, han hagut d'adoptar solucions d'emergència perquè el sistema s'ha col·lapsat i els ordinadors que servien les meses electorals per comprovar els DNI dels votants han deixat de funcionar. Davant d'aquest problema i fins que el servei no s'ha restablert, les plataformes organitzadores han registrat manualment les votacions per tal de garantir el dret a vot dels ciutadans.

Passió pel "sí" a Esparreguera

La tercera onada de referèndums va tenir una prèvia aquest dissabte a Esparreguera, on es va avançar la consulta per evitar coincidir amb la celebració de "La Passió". La participació va ser d'un 16% i va aconseguir un vot favorable superior al 90%. A Dublín, a Irlanda, també han pogut votar tots els catalans residents en aquest país. Finalment, 79 persones hi van participar i van donar un 94% de suport al "sí".

Ulldecona retira les urnes

L'organització ha agraït el suport de molts ajuntaments, que han cedit locals per fer-hi la consulta. Precisament a Ulldecona, al Montsià, dissabte l'Ajuntament va decidir retirar les urnes de la consulta després de rebre un comunicat de la subdelegació del govern provincial que instava a no fer-les servir.


NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut