Smolensk

Mor el president polonès en un accident d'avió sense supervivents a Rússia

L'avió del president polonès, Lech Kaczynski, s'ha estavellat a l'oest de Rússia, prop de l'aeroport de Smolensk. Fonts oficials russes confirmen la mort de tots els passatgers, inclòs Kaczynski. No hi ha cap supervivent. L'avió era un Tupolev TU-154 que volava des de Varsòvia amb 97 persones a bord. L'aparell ha tingut un accident a un quilòmetre i mig de l'aeroport en una zona boscosa. El sinistre s'ha produït durant les maniobres d'aterratge. Es desconeixen les causes de l'accident, que algunes fonts atribueixen a la boira.

Actualitzat
L'agència oficial de notícies de Polònia informa que no hi ha cap supervivent del sinistre. Segons els serveis d'emergències de Rússia, hi ha 97 víctimes. Inicialment s'havia parlat de més de 130 morts, però les últimes xifres rebaixen aquest balanç.

El ministre d'Afers Estrangers polonès ha confirmat que a bord hi havia 88 membres de la delegació del govern polonès, entre ells el mateix president Kaczynski, acompanyat de la seva dona, el cap de l'Estat Major i el viceministre d'Afers Estrangers. El governador del Banc Central polonès, Slawomir Skrzypek, també hi viatjava. 

Agències russes informen que ja s'ha recuperat el cadàver del president Kaczynski.

El pilot hauria rebutjat canviar d'aeroport

Tot apunta que el pilot de l'avió ha tingut problemes per maniobrar l'aparell en una zona amb boira densa. El capità hauria intentat baixar per trobar millor visibilitat però hauria topat amb els arbres del bosc pròxim a l'aeroport. La fiscalia general de Rússia assegura que ha ofert al pilot desviar el vol a Moscou i Minsk, però ho hauria rebutjat, i finalment l'avió s'ha estavellat. No està clar si l'aparell ha patit un incendi després de l'accident. El primer ministre rus, Vladímir Putin, encapçalarà la comissió d'investigació per esbrinar les causes de l'accident.

Mentrestant, el govern polonès està reunit d'urgència per analitzar la situació al país després de la mort de Kaczynski. Polònia ha decretat una setmana de dol nacional i ha assegurat que investigarà els fets. El primer ministre, Donald Tusk, ha agraït les mostres de condol que han arribat de tot el món.

Lech Kaczynski, nascut a Varsòvia fa 60 anys, viatjava a Smolensk per commemorar el 70è aniversari de la massacre del bosc de Katyn, en què la Unió Soviètica va executar molts ciutadans polonesos durant la Segona Guerra Mundial. A l'acte, hi havien de ser també centenars de familiars de les víctimes.

Kaczynski va formar, juntament amb el seu idèntic germà bessó, una de les parelles polítiques més singulars.
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut