Moscou

La comunitat internacional demana a Israel que aturi la construcció d'habitatges a Jerusalem Est

El quartet de mediadors internacionals per al Pròxim Orient ha demanat a Israel que congeli qualsevol activitat per construir nous assentaments en territori palestí. Els Estats Units, la Unió Europea, l'ONU i Rússia han abordat la crisi generada per l'anunci israelià d'edificar 1.600 habitatges a Jerusalem Est en una reunió a Moscou convocada, inicialment, per decidir com rellançar el procés de pau. En aquest sentit, el quartet ha apel·lat a la creació d'un reglament negociat entre Israel i Palestina d'aquí a 24 mesos. El text hauria de posar fi a l'ocupació israeliana iniciada el 1967 i donar pas a la creació d'un estat palestí. L'Autoritat Nacional Palestina ja s'ha felicitat per aquestes paraules.

Actualitzat
La voluntat d'Israel d'edificar 1.600 nous habitatges a Jerusalem Est ha rebut aquest divendres un nou revés internacional, amb la condemna del quartet de mediadors per al Pròxim Orient. Els Estats Units, Europa, l'ONU i Rússia han instat Israel a aturar qualsevol activitat colonitzadora en territori palestí i a abstenir-se d'accions que puguin entorpir l'inici de negociacions indirectes entre totes dues parts.

Al comunicat de la trobada, el quartet es mostra profundament preocupat pel deteriorament de la situació a Gaza, que viu sota el bloqueig israelià, i espera que les negociacions de pau permetin arribar a una solució d'aquí a 24 mesos. Aquesta solució, afirma, passaria per la sortida d'Israel de les terres ocupades el 1967 i la creació urgent d'un estat palestí independent, viable i democràtic.

A la reunió hi han assistit, a més del secretari general de l'ONU, Ban-ki Moon, la cap de la diplomàcia europea, Catherine Ashton; la secretària d'Estat nord-americana, Hillary Clinton, i el ministre d'Afers Estrangers rus, Serguei Lavrov.

Els EUA i Israel tracen l'acostament

Hillary Clinton participa en la trobada després de rebre una trucada del primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, per proposar mesures que restableixin la confiança bilateral després que l'anunci de nous assentaments va sorprendre el vicepresident Joe Biden de visita oficial a la zona. La secretària d'Estat nord-americana ha volgut deixar clar que les relacions entre els Estats Units i Israel són sòlides i duradores.

La crisi diplomàtica va provocar la suspensió del viatge del mediador nord-americà George Mitchell, que finalment es reunirà amb palestins i israelians aquest cap de setmana.

Torna la violència


La feina dels mediadors internacionals a favor de rellançar el procés de pau arriba després d'una nova escalada de la violència al Pròxim Orient. El llançament de coets per part d'un grup terrorista palestí vinculat a Al-Qaeda va provocar dijous la primera mort a Israel en 14 mesos. Un atac que l'exèrcit israelià ha contestat bombardejant el sud de la Franja de Gaza.
Anar al contingut