L'Havana

Mor el pres polític cubà Orlando Zapata després de 85 dies de vaga de fam

El pres polític cubà Orlando Zapata Tamayo ha mort després d'haver estat 85 dies en vaga de fam. Zapata ha mort cap a les 4 de la tarda d'aquest dimarts, hora cubana, a l'hospital Amejeiras de l'Havana, on havia ingressat dilluns a la nit perquè el seu estat de salut havia empitjorat. El dissident cubà va començar la protesta per demanar que se'l tractés com a pres de consciència, segons han informat fonts opositores. Segons la Comissió pels Drets Humans i la Reconciliació Nacional, que va denunciar el deteriorament de la salut de Zapata, és el primer cas de defunció d'un pres polític cubà des dels anys 70. Les organitzacions a l'exili han acusat el règim castrista de ser el culpable de la mort.

Actualitzat
El PSOE ha presentat al Congrés una proposta de declaració institucional per la mort del pres polític cubà Orlando Zapata alternativa a la que havia redactat el PP. La proposta popular expressa la "repulsa" al "règim cubà" i exigeix de manera immediata "una transició a la democràcia i la alliberament de tots els presos polítics". La proposta dels socialistes, per la seva banda, expressa el seu "més profunda condol" a la família i amics del mort i manifesta la seva "profunda preocupació" per la situació dels presos de consciència a Cuba. Condemna també "les limitacions a les llibertats polítiques i la manca de protecció dels drets humans arreu del món" i "dóna suport a les gestions realitzades pel govern d'Espanya a favor dels presos de consciència, que també s'ha produït en el cas d'Orlando Zapata". 

El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, hauria fet una condemna indirecta de la mort del dissident cubà en afirmar, en el IV Congrés Mundial contra la Pena de Mort que es fa a Ginebra, que "ningú té dret a arrabassar la vida a un altre", segons han indicat fonts de l'entorn presidencial.

Payá culpa el govern cubà de la mort de Zapata

L'opositor cubà Oswaldo Payá, premi Sajarov del Parlament Europeu el 2002, ha culpat al govern del general Raúl Castro d'haver "assassinat lentament" el pres polític Orlando Zapata Tamayo i ha afirmat que l'oposició continuarà la seva lluita sense odi. "Va ser assassinat lentament durant molts dies i molts mesos a totes les presons on va ser confinat", ha afirmat Payá en una declaració lliurada a l'Havana, en què denuncia els "ultratges, menyspreus racistes i abusos" que va patir Zapata per part del govern.

La víctima exigia ser tractat com a "presoner de consciència", condició que li va reconèixer Amnistia Internacional (AI), segons fonts opositores. La declaració de Payá, líder del Moviment Cristià d'Alliberament (MCL), ressalta que a causa de les "pallisses" i "tractes inhumans" rebuts a la presó, la salut de Zapata Tamayo estava deteriorada. "Denunciem el govern cubà per ser responsable de l'empresonament injust i arbitrari i molts abusos i ultratges contra Zapata". "Denunciem els seus botxins carcellers i els agents de tots els cossos repressius que van executar amb sadisme aquesta acció lenta però igualment criminal."

La declaració subratlla que l'oposició no ha buscat "màrtirs" i apunta que continuarà "la lluita, sense odi, però determinats fins que Cuba sigui lliure i els cubans deixin de patir aquesta humiliació penosa que és viure sotmesos a la mentida per la por."

Washington, "entristit"

El govern dels Estats Units està "profundament entristit" per la mort de Zapata. Segons ha dit el portaveu del Departament d'Estat, Philip Crowley, "la mort de Zapata realça la injustícia de la detenció a Cuba de més de 200 presos polítics que haurien de ser alliberats sense demora".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut