Ramallah

L'exèrcit israelià deté una activista catalana a Ramallah

L'exèrcit israelià ha detingut una activista pro-Palestina catalana i una altra d'australiana a la ciutat cisjordana de Ramallah, oficialment per problemes amb la seva documentació. El Ministeri de l'Interior ha confirmat a Catalunya Informació que les intencions d'Israel són expulsar-les del país. L'advocat de l'activista, per la seva banda, denuncia que la detenció és il·legal perquè s'ha fet a Ramallah, una ciutat sobre la qual Israel no té cap jurisdicció. La detenció s'emmarca en una política de deportacions iniciada fa uns mesos amb què Israel pretén treure's del mig testimonis incòmodes.

Actualitzat
Saltant-se el que estipulen els acords d'Oslo, que donen a l'Autoritat Nacional Palestina (ANP) sobirania total sobre la ciutat de Ramallah, l'exèrcit israelià ha entrat de matinada a l'apartament del Moviment de Solidaritat Internacional (MSI) on dormien les dues activistes i les ha detingut. Una desena de soldats hi han entrat utilitzant la força i, segons l'activista nord-americà Ryan Olander, present en el moment dels fets, han confiscat també càmeres de vídeo, un ordinador, banderes i insígnies propalestines, així com els formularis de registre de tots els voluntaris que treballen amb aquesta organització.

Una de les detingudes, Ariadna Jové Martí, és una jove periodista catalana que feia un any que vivia en territori israelià. L'altra, Bridgette Chappell, és una jove australiana que estudiava en una universitat palestina. La cofundadora de l'MSI, Neta Golan, ha explicat a l'Agència Catalana de Notícies que l'últim contacte que ha tingut amb les detingudes ha estat a les 5 de la matinada a través d'un missatge de mòbil en què li explicaven que eren en un cotxe de policia en direcció a Tel Aviv, on un jutge decidiria si les posaria a la presó o les deportaria.

"Detenció il·legal"

Segons ha confirmat el Ministeri de l'Interior espanyol a Catalunya Informació, Israel ha confirmat que les dues noies seran deportades als seus països en les pròximes hores o dies. 

L'advocat que les representa assegura que la detenció és, en tota regla, il·legal. "És com si fossis a Barcelona i l'exèrcit israelià ve i diu que no tens visat israelià... Per què necessites visat israelià per viure a Barcelona?", denuncia l'advocat.

Per la seva banda, un portaveu de l'exèrcit ha explicat que Israel les té fitxades per estar involucrades en revoltes il·legals i interferir en l'activitat de les seves forces armades.

Acabar amb testimonis incòmodes

El context de l'arrest d'Ariadna i Bridgette és un escalada de la repressió contra els activistes propalestins, que juntament amb els nadius protagonitzen resistència civil popular contra els crims comesos pels israelians, el mur i l'ocupació. El cas de Jové i Chappell no és el primer, altres voluntaris han corregut la mateixa sort en els últims mesos.

Les organitzacions que treballen als territoris ocupats denuncien que aquest és "un intent cínic i injust per ocultar la realitat de l'ocupació, prohibir l'accés de la comunitat internacional a la informació del que està passant aquí". També creuen que aquesta política de deportacions forma part d'un pla més gran per desfer totalment el moviment popular palestí contra l'ocupació.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut