Barcelona

Mas rebutja concentrar els "costos" nuclears però dóna "via lliure" a Ascó

El president de CiU, Artur Mas, s'ha mostrat contrari a concentrar en un mateix territori els "costos de l'energia nuclear", si bé ha reconegut que l'Ajuntament d'Ascó té "via lliure per prendre les decisions que cregui oportunes". Representants de CiU a les Terres de l'Ebre han demanat a l'alcalde d'Ascó, el convergent Rafael Vidal, que no presenti la candidatura del municipi a acollir el Magatzem Temporal Centralitzat (MTC) de Residus Nuclears. Mas ha subratllat que "un ajuntament sempre té via lliure per prendre les decisions que cregui oportunes quan afecten el seu municipi".

Actualitzat
"CiU i jo mateix -ha dit Mas- no som contraris a l'energia nuclear, al contrari, crec que cal fer inversions importants en renovables però sense descartar la nuclear". Això no obstant, Mas s'ha desmarcat de les veus favorables que Ascó aculli el magatzem nuclear i ha demanat a l'Estat que "reparteixi més homogèniament" per tot Espanya els "costos" de l'energia nuclear.

Mas ha dit que entén que Ascó "defensi llocs de treball, però a nivell català la reflexió hauria de ser una altra: si tots en treuen partit, el cost hauria de repartir-se". "L'Estat hauria de fer esforços per no concentrar en un o dos territoris tots els costos de l'energia nuclear i per repartir-los homogèniament. Ara no passa", ha assenyalat.

La situació de CiU i PSC és semblant, ja que les seves federacions en les Terres de l'Ebre estan radicalment en contra del magatzem nuclear a Ascó, mentre que tant els seus regidors en aquest ajuntament com des de la direcció central de totes dues formacions les coses es veuen d'una manera més matisada.

En el PSC diuen no tenir opinió, i eviten així enfrontaments amb els seus socis de govern, ICV i ERC, sobre un tema que el president català, José Montilla, va impulsar quan era ministre d'Indústria. Conscient de la inversió i els llocs de treball que s'obtindrien amb aquest projecte en unes comarques necessitades com les Terres de l'Ebre, el govern català es limita a deixar la qüestió en mans de l'Ajuntament i del govern central. Fonts de l'executiu català rebutgen que Montilla estigui fent gestions davant el govern central.


Demanen a Montilla que compleixi la resolució del Parlament

Una vintena de manifestants han protestat contra la possible instal·lació d'un cementiri nuclear a Ascó i han lliurat al president de la Generalitat, José Montilla, la resolució del Parlament per la qual Catalunya no acollirà cap magatzem d'aquest tipus.

La vintena de manifestants, convocats per la Comissió de Treball-CANC, han esperat Montilla davant l'ajuntament de Capçanes amb una pancarta que deia: "No al cementiri nuclear". Pacíficament, els manifestants s'han entrevistat amb la cap de Protocol de Montilla, a qui han exposat la seva petició: que "Montilla faci de president i acati la resolució del Parlament de Catalunya en contra de la instal·lació del cementiri de residus radioactius a Catalunya".

ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut