Madrid

El govern gestionarà el servei de Rodalies Renfe a partir de l'1 de gener del 2010

La Comissió Mixta de Transferències Estat-Generalitat ha formalitzat al Ministeri de Política Territorial el traspàs del servei ferroviari de Rodalies a Barcelona, que serà competència del govern català a partir de l'1 de gener. La signatura l'han protagonitzada el ministre de Política Territorial i el conseller d'Interior. Un cop tancat el traspàs, Manel Chaves ha parlat d'un "pas històric en el complet desenvolupament de l'Estatut" i Joan Saura s'ha mostrat satisfet per haver aconseguit "una reivindicació històrica de Catalunya".

Actualitzat
El conseller d'Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura, i el vicepresident tercer i ministre de Política Territorial, Manuel Chaves, han presidit la reunió de la Comissió Mixta de Transferències que ha tancat el traspàs de Rodalies a la Generalitat.

La Generalitat assumirà l'1 de gener la gestió de Rodalies a Barcelona, tot i que Renfe en seguirà sent l'operadora com a mínim fins al desembre del 2010. A finals de l'any que ve vencerà el contracte programa entre Renfe i l'Estat, i serà aleshores quan es decidirà si continuarà prestant el servei o si es canviarà d'operador.

Les competències traspassades inclouen la regulació, la planificació, la gestió, la coordinació, la inspecció de serveis i la potestat tarifària. Es crearà una comissió mixta formada per Foment, Renfe i Generalitat que valorarà els serveis transferits i servirà de base per a la negociació del nou contracte programa 2011-2015.

Si no hi ha possibilitat de contracte amb l'operadora Renfe, la Generalitat es reserva la facultat de continuar amb un consorci, un tercer o de renovar el contracte programa des de l'1 de gener del 2012. De moment, l'acord se circumscriu a l'àmbit de Barcelona, però podria ampliar-se a més zones de Catalunya.

"Un acord històric"

Signat el traspàs hi ha hagut roda de premsa al Ministeri de Política Territorial. El conseller d'Interior, Joan Saura, ha dit que està "satisfet" perquè és una reivindicació històrica" de Catalunya i ha destacat també que "és l'acord més important des que s'ha aprovat el nou Estatut". Saura ha reconegut que ha estat una negociació difícil però que, malgrat tot, la transferència és important per als ciutadans, ja que afecta més de quatre milions de persones.

Joan Saura també ha parlat del compromís del govern espanyol de traspassar, en els propers anys, el total de la xarxa ferroviària a Catalunya. Pel que fa a una altra gestió important, l'aeroportuària, el conseller ha comentat que "encara no hi ha acord però s'està negociant".

El ministre de Política Territorial també hi ha dit la seva. Manuel Chaves ha comentat que es tracta d'un "pas històric en el complet desenvolupament de l'Estatut de Catalunya" però ha recordat que l'Estat "continua amb la titularitat de les infraestructures ferroviàries".

Manuel Chaves ha reiterat que el 31 de desembre del 2010 la Generalitat decidirà si prorroga el contracte programa amb Renfe o "designa una altra operadora a partir del 2011". Pel que fa a la gestió aeroportuària per part de la Generalitat, el ministre ha dit que el govern espanyol "vol complir l'Estatut i espera donar aviat una resposta satisfactòria".

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut