Madrid / Brussel·les

Moratinos promou una proposició per demanar a Haidar que deixi la vaga de fam

El ministre d'Afers Estrangers, Miguel Ángel Moratinos, s'ha reunit amb els portaveus parlamentaris al Congrés per demanar-los que s'adhereixin a una proposició no de llei per sol·licitar a l'activista saharaui Aminatu Haidar, que porta tres setmanes en vaga de fam a l'aeroport de Lanzarote, que abandoni la protesta. El nou intent del govern espanyol de trobar una sortida a aquesta crisi ha coincidit amb la cimera que la Unió Europea celebra a Brussel·les amb el Marroc. Tot plegat, enmig de la preocupació per l'estat de salut de Haidar, que ha portat una vintena de persones a mostrar-li el seu suport en una protesta al Congrés dels Diputats.

Actualitzat
La situació de l'activista Saharaui Aminatu Haidar s'allarga i té diversos fronts oberts. D'una banda, el govern espanyol ha convocat tots els partits per intentar trobar una solució. Al Congrés, Miguel Ángel Moratinos els ha intentat convèncer que firmin una proposició no de llei del grup socialista per demanar a Haidar que continuï la seva lluita política per altres mitjans que no sigui la vaga de fam i per reclamar al Marroc que "assumeixi les seves responsabilitats".

El portaveu socialista, José Antonio Alonso, ha explicat que la intenció és, també, buscar una posició comuna perquè tots els grups facin sol·licitin també a les Nacions Unides que s'involucri en la gestió d'aquest conflicte. Els grups esperen ara a conèixer el redactat de la proposició per decidir si s'hi adhereixen.

La UE demana una solució com sigui


Un segon front sobre la situació de Haidar ha tingut com a escenari Brussel·les, on se celebra una cimera entre els 27 i el Marroc. Ha estat en aquest context que la comissària de Relacions Exteriors, Benita Ferrero-Waldner, ha confiat que espanya i el Marroc trobin una solució "política o humanitària de compromís", tot i admetre que es tracta d'una"qüestió bilateral" entre els dos països.

Per la seva banda, el govern del Marroc, també des de Brussel·les, ha acusat la saharaui d'instrumentalitzar els drets humans amb motius polítics. A través del seu ministre d'Exteriors, Rabat ha tornat a acusar Haidar de pertànyer al Front Polisario i, a més, ha llançat un advertiment al govern espanyol: que la cooperació en immigració i seguretat es pot veure afectada pel cas.

Pendents del jutge

Mentrestant, el govern espanyol, que ha sol·licitat l'alimentació forçosa de l'activista saharaui, està a l'espera que el jutge, que aquesta matinada ha visitat Haidar, prengui una decisió. Algunes fonts apunten que el magistrat podria demanar que un altre metge visiti Haidar per determinar-ne l'estat de salut, ja que fins ara dos facultatitus han emès informes contradictoris respecte a aquesta qüestió.

L'activista, però, manté la vaga i ha agraït el suport que ha rebut d'una vintena de persones que han aprofitat la jornada de portes obertes al Congrés per exhibir a l'hemicicle pancartes en favor seu. Els protagonistes de la protesta han estat expulsats de saló de plens.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut