Madrid

Rajoy acusa el govern de llançar la tovallola en el cas d'Aminatou Haidar, mentre que Zapatero afirma que hi busca solucions

L'activista saharaui Aminatou Haidar continua la vaga de fam a l'aeroport de Lanzarote, mentre espera que se li concedeixi el permís per volar a Al-Aaiun. El seu cas està causant un conflicte diplomàtic entre els governs espanyol i marroquí. La situació s'agreuja amb el pas dels dies, ja que Haidar ja porta 21 dies en vaga de fam i es comença a témer per la seva salut. El líder de l'oposició, Mariano Rajoy, ha recriminat al govern que sembla que ja hagi tirat la tovallola, i Zapatero ha respost que s'està treballant per buscar-hi una "solució raonable" dins dels seus límits. Des d'Al-Aaiun, la família i les associacions de drets humans demanen al govern que intercedeixi perquè Haidar pugui tornar a casa amb els seus, de manera immediata.

Actualitzat
El cas de l'activista saharaui Aminatou Haidar, en vaga de fam a l'aeroport de Lanzarote des de fa 21 dies, amenaça les relacions diplomàtiques entre Espanya i el Marroc.
 
El president del PP, Mariano Rajoy, ha afirmat que té la "sensació" que el govern espanyol ha "llançat la tovallola" en l'afer i ha reclamat que l'executiu doni "la batalla diplomàtica" per resoldre la situació. També ha demanat la fi d'"espectacles" que, a parer seu, "no són edificants".

Rajoy ha manifestat que la primera prioritat de les institucions i autoritats públiques ha de ser "preservar la vida" de Haidar, i ha remarcat que el govern ha de continuar fent gestions diplomàtiques per aconseguir el retorn de l'activista a Al-Aiun.

De la seva part, José Luis Rodríguez Zapatero ha afirmat que tot el govern, i sobretot el Ministeri d'Afers Exteriors, està "fent gestions" per buscar una "solució raonable" a la situació. Zapatero ha explicat que "des del primer moment el govern està treballant en tota la seva capacitat dins dels límits que tothom pot entendre".

Així mateix, ha detallat que l'executiu treballa en una "doble direcció". D'una banda, fa "tot el possible pel que fa a la situació personal de Haidar" i, per una altra, busca una "sortida" a una conjuntura que "no és gens fàcil".

Preguntat sobre si s'ha plantejat demanar la mediació del rei, Zapatero ha descartat traslladar "a una altra instància que no sigui el govern" la recerca d'una solució.

Mentrestant, després de tres setmanes en vaga de fam, el metge d'Aminatou Haidar ha afirmat que el mal estat de salut de l'activista és irreversible.
Anar al contingut