Itàlia

Un "capo" penedit relaciona Berlusconi amb la màfia

Un penedit de la màfia siciliana ha implicat el primer ministre italià, Silvio Berlusconi, en un procés que se segueix a Torí contra el seu col·laborador Marcello dell'Utri per associació mafiosa. Segons el penedit Gaspare Spatuzza, el seu cap va dir en una conversa el 1994 que Berlusconi formava part del grup de privilegiats que beneficiaven amb favors l'organització mafiosa, després de diversos atemptats perpetrats mesos abans. Demà, a iniciativa de diverses associacions, hi ha convocades manifestacions a Itàlia en l'anomenat Dia del No a Berlusconi.

Actualitzat
La importància del testimoni de Gaspare Spatuzza és que va ser durant 25 anys un "capo" molt ben informat. Rebia ordres directes de la cúpula mafiosa com a home de confiança de Giuseppe i Filippo Graviano, i està en condicions d'estirar la manta.

Spatuzza ha explicat als fiscals antimàfia que va ser ell, i no l'home que havia estat condemnat, qui va robar el cotxe que va servir per matar el jutge Paolo Borsellino i cinc dels seus escortes el juliol del 1992. A més, també s'ha autoinculpat dels atemptats mafiosos que durant el 1993 van sembrar el pànic a Florència, Roma i Milà. I ha apuntat que els autors intel·lectuals d'aquestes morts van ser precisament Dell'Utri i Berlusconi, que havien dissenyat l'estratègia amb els seus caps, els Graviano, ja que, segons li van dir aquests, Força Itàlia era el nou referent polític de la Cosa Nostra una vegada desapareguda la Democràcia Cristiana.

Dell'Utri i Berlusconi han qualificat de bogeria les acusacions. Segons l'especialista Giuseppe D'Avanzo, "la Cosa Nostra siciliana es prepara per passar comtpes a Berlusconi perquè se sent abandonada després de les negociacions dels anys noranta". La factura més inquietant per al primer ministre seria la patrimonial. Spatuzza ha parlat del fosc origen de la fortuna de Berlusconi, i ha recordat que els Graviano van optar per amagar-se a Milà en lloc de Brancaccio perquè "allà hi havia els seus diners i les persones que els custodiaven".
Anar al contingut