Madrid

Llibertat sense mesures cautelars per a Carbó, Valera, Falcón i les dones d'Alavedra i Prenafeta

Els nous imputats en el "cas Pretòria" que han declarat aquest dijous davant el jutge Baltasar Garzón han sortit de l'Audiència Nacional amb la mateixa condició que hi han entrat, és a dir, imputats en la causa i en llibertat. La fiscalia no ha demanat cap mesura cautelar per ningú. Les dones de Macià Alavedra i Lluís Prenafeta, l'exdirector del Pla Metropolità de Barcelona, Genís Carbó, l'exarquitecte de Santa Coloma de Gramenet, Luis Falcón, i Manuel Valera, un dels homes de confiança de "Luigi", el suposat cervell de la trama, han negat la seva vinculació amb els fets. Carbó ha assegurat que els més de 240.000 euros que va rebre per negocis urbanístics corresponien a honoraris professionals.

Actualitzat
Cinc dels nous imputats han prestat declaració aquest dijous. Les primeres, Doris Malfeito i Lluïsa Mas, les dones dels exalts càrrecs de Convergència i Unió Macià Alavedra i Lluís Prenafeta, han declarat durant prop de mitja hora a l'Audiència Nacional.

Malfeito ha sortit de les dependències judicials visiblement afectada i intentant amagar el rostre i no ha volgut, com tampoc ho ha volgut Mas, més serena, fer declaracions als mitjans de comunicació que les esperaven a l'entrada de l'Audiència. Totes dues estan acusades de blanqueig de diners.

Garzón considera que la dona de Prenafeta hauria ajudat el seu marit a "purificar els beneficis de les seves activitats il·lícites". A més, era l'administradora de la societat Poliafers, a través de la qual s'haurien canalitzat comissions cobrades per Prenafeta. Per la seva banda, la dona d'Alavedra figurava a la direcció d'una empresa amb seu a Andorra que suposadament hauria cobrat comissions il·legals.

A la tarda, Garzón ha començat prenent declaració a Genís Carbó, l'exdirector del Pla Metropolità de Barcelona, que ha justificat que els 244.000 euros que Garzón l'acusa de rebre de la trama Pretòria dient que són "honoraris professionals" i que en cap suposen cap suborn, com se l'acusa.

Manuel Valera també ha declarat i igualment ha sortit en llibertat sense mesures cautelars. És l'administrador de Renticost Serveis, i se'l considera la mà dreta de Luis Garcia "Luigi", el presumpte cervell de l'escàndol. I el mateix ha passat amb Luis Falcón, exarquitecte municipal de Santa Coloma.

Cinc imputats més, entre els quals Emili Mas, declararan aquest divendres, i l'onzè imputat, Phillip McMahan, ho farà a través d'una comissió rogatòria a Andorra.

La mare de Bartomeu Muñoz no podrà declarar

Qui no podrà prestar declaració és Josefina Calvet, mare de l'exalcalde de Santa Coloma Bartomeu Muñoz. Fermín Morales, advocat de Bartomeu Muñoz, ha dit que la mare de l'exalcalde de Santa Coloma de Gramenet té un Alzheimer avançat des de fa dos anys i que, per tant, no està en disposició de declarar.

De fet, l'advocat de Calvet ja ha presentat diversos informes mèdics que acrediten la malaltia amb la intenció que el jutge Garzón anul·li l'interrogatori. El magistrat considera que Calvet, de 86 anys, "hauria intervingut en representació dels seus fills com a representant de Zellingen Gestió Immobiliària", empresa adquirida per l'exdiputat del PSC i presumpte "cervell" de la trama Luis García, àlies "Luigi".

Deu testimonis

A més a més, Garzón també ha citat a declarar aquest mes de gener deu testimonis, entre els quals hi ha l'exalcaldessa de Badalona Maite Arqué, l'exdirector de Planificació i Recursos de l'Ajuntament de Sant Coloma Albert Gadea i Manel Sierra, l'actual gerent de Gramepark, l'empresa pública que ara, per petició de Garzón, gestiona l'Oficina Antifrau.

En total, vint imputats

Amb aquestes imputacions, el total d'acusats en el "cas Pretòria" puja a vint, ja que fins ara en la causa en figuraven nou, quatre dels quals estan en presó incondicional: Alavedra, Prenafeta, l'exalcalde de Santa Coloma Bartomeu Muñoz i l'exdiputat autonòmic del PSC i presumpte cervell de la trama Luis García. A més de Dobarco, que és a Brians per poc temps després d'haver pagat la fiança, estan en llibertat sota fiança els empresaris Lluís Casamitjana, Josep Singla i Manuel Carrillo, així com el gerent dels serveis municipals de Santa Coloma, Pasqual Vela.

En les actuacions en què el 30 d'octubre passat Garzón va ordenar l'ingrés a la presó de cinc dels imputats i la llibertat sota fiança dels altres quatre, el magistrat citava diverses persones, a les quals atribuïa conductes suposadament il·lícites, però sobre les quals en aquell moment no pesava cap acusació. Advertia també que, a més de les operacions urbanístiques presumptament fraudulentes de Santa Coloma, Badalona i Sant Andreu de Llavaneres, n'hi havia d'altres "que també estaven sent investigades".

Dobarco paga la fiança

L'exregidor d'Urbanisme de Santa Coloma de Gramenet Manuel Dobarco ha pagat la fiança que li permetrà sortir del centre penitenciari Brians 2, a Sant Esteve Sesrovires. Tot i que el magistrat de l'Audiència Nacional Baltasar Garzón va desestimar deixar-lo en llibertat provisional fa dues setmanes, dimecres va fixar una fiança de 200.000 euros perquè pugui seguir la instrucció del "cas Pretòria" en llibertat. Dobarco va ingressar a la presó de Soto de Real de Madrid el 30 d'octubre i gairebé un mes després, el 25 de novembre, va ser traslladat amb vuit detinguts més per la trama de corrupció a la presó catalana.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut