Pamplona

L'esquerra abertzale aposta pel diàleg polític i per un procés democràtic sense violència

La il·legalitzada esquerra abertzale ha fet un primer pas per deixar enrere la lluita armada amb la presentació, a la població navarresa d'Alsasua, d'un document en què s'aposta pel diàleg polític i per un procés democràtic sense violència. "La situació de violència i enfrontament armat s'ha allargat més del que ningú hauria de desitjar, i la nostra prioritat és superar aquest escenari", explica el comunicat. Per tal d'aconseguir-ho, els abertzales asseguren que són necessaris molts canvis, que ells mateixos han fet "una profunda reflexió i autocrítica" i que ara el seu objectiu és el procés de pau. Tot i això, no han condemnat en cap moment la violència d'ETA.

Actualitzat
En el document, en la presentació del qual hi eren coneguts membres de l'esquerra abertzale com Txelui Moreno, Mariné Pueyo, Iñigo Iruin, Santi Quiroga, Jaime Iribarren i Tasio Erquizia, es considera que en aquesta negociació s'han d'abordar qüestions com la "desmilitarització" del País Basc, l'alliberament de presos, la tornada d'"exiliats" i "un tractament just i equitatiu al conjunt de víctimes del conflicte".

El procés -afegeix el document- s'ha de dur a terme "en absència total de violència i sense ingerències, mitjançant l'ús de vies i mitjans exclusivament polítics i diplomàtics".

Sud-àfrica i Irlanda, els exemples

"Partim del convenciment que aquesta estratègia política possibilitarà avenços a través del procés democràtic. Sud-àfrica i Irlanda en són exemples", subratlla el text, titulat "Un primer pas per al procés democràtic: principis i voluntat de l'esquerra abertzale". El text també demana unitat política total per tal "d'aconseguir un marc democràtic on tots els ciutadans puguin decidir lliurement el seu propi futur, amb cap més límit que la voluntat popular".

"L'única via possible és la presó"

El ministre d'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, no dóna crèdit a aquesta proposta de l'esquerra abertzale, que ha qualificat de "més del mateix". Segons Rubalcaba, l'única via possible per superar el conflicte a Euskadi és que ETA entregui les armes, i que els seus membres acabin a la presó.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut