Barcelona

Barcelona instal·larà càmeres de vigilància al Raval contra l'incivisme

Barcelona tindrà més càmeres de videovigilància. Ho ha autoritzat una comissió judicial que ha decidit ampliar les que ja hi ha a Ciutat Vella i, per primera vegada, instal·lar-ne al barri del Raval, on fa temps que es qüestiona la seguretat i l'incivisme. Les càmeres aniran a les cruïlles dels carrers Hospital amb Robadors, Ferran amb Rauric i Escudellers amb Comtessa de Sobradiel. A més, el Tribunal Superior de Justícia demana a l'Ajuntament més raons per aprovar també la instal·lació de càmeres a vuit punts més a la Rambla.

Actualitzat
La regidora de Seguretat de l'Ajuntament de Barcelona, Assumpta Escarp, sosté que la càmera de videovigilància i el cartell que n'indica la presència són "un element de dissuasió i de prevenció" davant la comissió d'un delicte. I té un tercer element, "molt important, i és que és un element de prova judicial".

Les càmeres que s'instal·laran ara al barri del Raval de Barcelona se sumaran a les que ja hi ha en altres indrets com a la plaça Orwell i al carrer Escudellers, on es van posar per primer cop. Allà, el 2006, s'hi van registrar més de 2.500 delictes. Un any després, 1.800, i el 2008, fins a finals d'any, els delictes van baixar fins als 1.200.

Què en pensen els veïns?

En tot cas, el nombre de delictes continua sent molt important, fins al punt que els veïns tenen una percepció molt diferent dels efectes de la videovigilància. El propietari d'un restaurant, Ramiro del Río, opina que si les càmeres havien de persuadir "no han tingut cap efecte, perquè això continua igual que sempre". En Ramiro es referma: "Sempre hi ha una sèrie de gent que està a l'aguait, sap quin tipus de clientela ve aquí, sap que passen molts turistes i estrangers, que són preses fàcils".

"Escudellers és un carrer que té la imatge de lloc perillós si no el coneixes, i si a sobre arribes i veus que hi ha càmeres de videovigilància, molta gent fa la volta i marxa", ha dit Teresa Caja, de l'Associació de Veïns i Comerciants del carrer Avinyó.

Una comissió judicial és l'encarregada d'atorgar, denegar o prorrogar els permisos per instal·lar-hi una càmera. Una mesura tan excepcional com moltes vegades controvertida, que ha d'estar molt justificada i que la comissió considera com l'últim recurs a utilitzar.
Anar al contingut