Santa Coloma de Gramenet

L'alcalde de Santa Coloma de Gramenet i el regidor d'Urbanisme, detinguts per presumpta corrupció urbanística

L'alcalde socialista de l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, Bartomeu Muñoz, i el regidor d'Urbanisme d'aquest consistori, Manuel Dobarco, han estat detinguts en el marc de l'operació anticorrupció ordenada pel jutge Baltasar Garzón a diversos ajuntaments catalans. La Guàrdia Civil ha detingut almenys cinc persones més i escorcolla els serveis jurídics i la secretaria municipals davant l'expectació dels veïns. L'operació també s'hauria estès a altres ajuntaments com el de Badalona, però fonts municipals asseguren que, de moment, no hi ha cap escorcoll ni han rebut cap notificació. On sí que ja han rebut l'avís d'escorcoll és a Sant Andreu de Llavaneres. En aquesta operació també han detinguts dos alts càrrecs del govern de Jordi Pujol: Lluís Prenafeta i Macià Alavedra.

Actualitzat
El jutge de l'Audiència Nacional, Baltasar Garzón, ha engegat una operació contra la corrupció urbanística que ha esquitxat diversos ajuntaments catalans. El que ha rebut de ple és el consistori de Santa Coloma de Gramenet, amb la detenció de l'alcalde socialista, Bartomeu Muñoz; el regidor d'Urbanisme, Manuel Dobarco; l'exdiputat del PSC Lluís García Sáez, que va ser expulsat pel PSC per suposada corrupció urbanística, i quatre persones més. Baltasar Garzón els imputa els delictes de suborn, blanqueig de capitals i tràfic d'influències.

Bartomeu Muñoz és l'alcalde de Santa coloma de Gramenet des del 2002, quan Manuela de Madre va deixar el càrrec per motius de salut. El seu pare, Blas Muñoz, també va ser alcalde durant la transició democràtica a la ciutat. Fonts municipals han explicat que Bartomeu Muñoz no havia anat a l'Ajuntament des d'ahir perquè estava malalt.

L'escorcoll

L'escorcoll a l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet ha començat a les 10 del matí i encara dura. La Guàrdia Civil ha fet sortir de les dependències tots els funcionaris, n'ha bloquejat tots els accessos i escorcolla totes les àrees municipals. Centenars de curiosos s'apleguen al voltant del consistori per seguir en directe l'evolució dels esdeveniments.

Badalona i Sant Andreu de Llavaneres

L'operació de Garzón també s'hauria estès als consistoris de Badalona i de Sant Andreu de Llavaneres, al Maresme. En el cas de Badalona, fonts consistorials han informat que, ara per ara, ni hi ha escorcolls ni se'ls ha notificat cap intervenció.

En canvi, en el cas de Sant Andreu de Llavaneres, la polica judicial s'ha presentat a l'ajuntament i els ha entregat la notificació oficial segons la qual n'escorcollaran les dependències, cosa que han acabat fent.

Alavedra i Prenafeta, detinguts

Al conseller de Governació i d'Economia, Macià Alavedra, i el secretari de presidència, Lluís Prenafeta, durant el govern de Jordi Pujol, també els han detingut en aquesta operació oberta per Garzón relacionada amb la suposada adjudicació d'obres i serveis vinculats a la construcció.

Als detinguts els traslladaran a la caserna de la Guàrdia Civil de Sant Andreu de la Barca. De moment, però, només hi han portat un dels detinguts.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut