Zuric

Detingut a Suïssa el director Roman Polanski per un procés obert fa 30 anys als EUA

El director de cinema Roman Polanski ha estat detingut a Suïssa en compliment d'una ordre d'arrest decretada per un jutge dels Estats Units. El francopolonès, que es desplaçava a Zuric per rebre el Premi d'Honor del festival de cinema d'aquesta ciutat, va ser retingut a l'aeroport i està a l'espera que comenci un procés d'extradició. El cineasta va ser processat fa 30 anys per haver mantingut relacions sexuals amb una noia de 13 anys. El director va ser condemnat llavors a 90 dies de reclusió, però va aprofitar un permís per sortir del país, on no ha tornat mai més. Durant aquest any, tant Polanski com la víctima han demanat que es tanqui el cas i es retirin els càrrecs.

Actualitzat
El cas es remunta al 1977, quan els pares d'una adolescent de 13 anys van interposar una querella contra Roman Polanski, acusat de drogar i violar la llavors jove model. Polanski, que en aquella època tenia 43 anys, va insistir que les relacions havien estat consentides i es va declarar culpable de "relacions sexuals il·legals". Els fets van passar a la residència de Jack Nicholson mentre aquest no hi era. Un jutge el va condemnar a 90 dies de presó "en avaluació psiquiàtrica", dels quals només se n'hi va estar 47.

A finals del 1978, i després que en una reunió entre els seus advocats i un jutge aquest expressés la voluntat de tornar-lo a empresonar, Polanski, que estava sota fiança, va agafar un avió cap a Europa i va fugir. Des de llavors viu a França i no ha tornat mai als Estats Units ni a cap altre país que pogués extradir-lo. El 2002, per exemple, no va viatjar a Los Angeles per recollir l'Oscar al millor director per la pel·lícula "El pianista". Cinc mesos després, Harrison Ford li va portar l'estatueta a casa seva.

A principis d'any, els advocats de Polanski van demanar la retirada dels càrrecs al·legant que el judici es va fer sense les garanties adequades, però el jutge va rebutjar la moció perquè diu que no disposa dels fonaments legals per desqualificar el tribunal que el va condemnar. També la víctima -que ara té 45 anys i és mare de tres fills- ha demanat que es tanqui el cas i es retirin els càrrecs perquè considera que el cineasta ja ha pagat prou pel seu delicte.

Roman Polanski, de 75 anys, viatjava a Zuric per rebre el Premi d'Honor a la seva carrera en el festival de cinema de la capital helvètica, però ha acabat retingut a l'espera de ser extradit. El cineasta pot apel·lar la decisió, segons ha fet públic el Ministeri d'Exteriors francès després de parlar amb les autoritats helvètiques. El màxim responsable del ministeri, Bernard Kouchner, ha intervingut davant la consellera federal suïssa d'Exteriors, Micheline Calmy-Rei, per demanar que es garanteixi el respecte als drets del director de cinema francopolonès.

El director de cinema, que té nacionalitat francesa, no pot ser extradit des de França perquè aquest país no té l'obligació d'extradir els seus propis ciutadans. A més, els càrrecs dels quals l'acusen no són causa d'extradició segons la legislació francesa. Des del 1978 ha treballat i viscut principalment a França, Polònia, Alemanya i la República Txeca.
Anar al contingut