Kabul

Chacón diu en una nova visita a l'Afganistan que està oberta a enviar-hi més tropes

La ministra de Defensa, Carme Chacón, ha assegurat que Espanya està oberta a enviar més tropes a l'Afganistan si la situació ho exigeix. "Si les condicions de seguretat ho requereixen, seria la primera a anar al Parlament per demanar reforços", ha afirmat la ministra, encara que, de moment, ha considerat que el contingent espanyol és suficient. Chacón ha fet aquestes declaracions durant la visita sorpresa que està fent a l'Afganistan, quan falta menys d'un mes per les eleccions presidencials en aquell país, previstes per al mes d'agost.

Actualitzat
La ministra de Defensa, Carme Chacón, ha iniciat una visita per sorpresa a les tropes espanyoles desplegades a l'Afganistan en el marc de la Força Internacional d'Assistència a la Seguretat, l'ISAF. Es tracta d'un viatge de dos dies d'alt contingut polític, ja que la titular de Defensa es reunirà també amb el president del país, Hamed Karzai, i amb els seus ministres de Defensa i Interior.

Acompanyada pel cap de l'Estat Major de la Defensa, el general de l'Aire José Julio Rodríguez Fernández; el secretari general de Política de Defensa, Luis Cuesta, i l'ambaixador de Missió Especial per l'Afganistan i el Pakistan, Rafael Mendivil, la ministra ha arribat a l'Afganistan a primera hora de la tarda, hora d'aquí, provinent de la base aèria de Torrejón de Ardoz, a Madrid.

Directament des de l'aeroport, Carme Chacón s'ha desplaçat fins al palau presidencial on s'ha reunit amb Karzai. El president afganès ha traslladat a Chacón "la bona notícia" d'un alto el foc durant les eleccions acordat entre el seu govern i els talibans a la província de Badghis, on hi ha desplegat el gruix de les tropes espanyoles. Tot i aquest anunci, que la ministra ha celebrat, les tropes espanyoles es mantindran en "màxima alerta", amb la finalitat que els afganesos puguin anar a votar lliurement i en condicions de seguretat.

Karzai ha traslladat també a la ministra el seu agraïment per la tasca que estan desenvolupant els militars espanyols per l'estabilització del país. Chacón, per la seva banda, ha expressat el seu desig que els comicis, els primers que organitza l'executiu d'aquest país, es desenvolupin amb llibertat, normalitat i transparència per possibilitar la consolidació democràtica de les institucions.

Posteriorment, Chacón s'ha traslladat a la residència de l'ambaixador espanyol, on ha mantingut un sopar de feina amb els ministres afganesos de Defensa i Interior. En el sopar, la ministra ha reiterat els mateixos missatges que ha transmès a Karzai, però destacant la importància del "procés d'afganització", que consisteix a anar reduint progressivament la dependència de la comunitat internacional.

En una conversa informal amb periodistes, la ministra ha reconegut que Espanya està oberta a la possibilitat d'enviar més tropes a l'Afganistan si la situació ho requereix, però ha precisat que els efectius actuals són els convenients. Chacón ha dit també que el president afganès no li ha sol·licitat incrementar les tropes espanyoles. Tot i això, Espanya assumirà el control de l'aeroport de Kabul l'1 d'octubre amb 70 militars.

La ministra ha aprofitat per informar els periodistes que tots els militars espanyols afectats per grip nova a l'Afganistan estan responent favorablement al tractament.

El viatge de la ministra al país asiàtic s'havia mantingut en secret fins a última hora per motius de seguretat. Aquest viatge és el quart que fa la ministra a l'Afganistan per donar suport als militars espanyols. Espanya té actualment un contingent de més de 1.300 militars repartits entre Herat i Qala I Naw, ambdues situades en la província de Badghis, que formen part de la Força Internacional d'Assistència per a la Seguretat de l'OTAN.

Els EUA ja no donaran xifres de talibans morts

L'exèrcit nord-americà, per la seva banda, ha anunciat que ja no donarà a conèixer el nombre de combatents talibans morts en cada operació militar per la seva "escassa rellevància" en l'actual situació social del país, segons ha informat el contraalmirall Gregory Smith. "Precisar el nombre d'insurgents morts té escassa rellevància en les vides dels afganesos", ha declarat Smith.
Anar al contingut