Londres

Europa demana que s'aturi la violència i l'Iran respon que no hi interfereixi

Els països europeus han pres part en la crisi desencadenada a l'Iran i s'han defensat de les acusacions que Occident està interferint en els afers interns d'aquest país. Alemanya ha encapçalat les crítiques a les autoritats iranianes per la seva actuació davant l'escalada de protestes. Aquest país ha demanat un nou recompte de l'escrutini de les eleccions i que el règim s'abstingui d'actuar amb violència. La Gran Bretanya nega qualsevol manipulació dels protestants per part dels països estrangers i des d'Italià s'ha fet una crida al govern iranià a trobar una solució pacífica a la crisi. La Unió Europea s'ha de pronunciar aquest dilluns sobre els disturbis.

Actualitzat
La cancellera alemanya, Angela Merkel, ha fet una crida a les autoritats iranianes perquè es faci un recompte de vots de les eleccions del 12 de juny. També els ha demanat que "deixin d'usar la violència contra els manifestants".

El ministre iranià d'Afers Estrangers ha tensat encara més les relacions amb el Regne Unit, acusant-lo d'instigar un complot contra les eleccions presidencials a l'Iran. El ministre d'Afers Exteriors britànic, David Miliband, ha refusat "categòricament la idea que els manifestants iranians han estat manipulats o motivats pels països estrangers".

Per la seva banda, el ministre d'Afers Exteriors italià, Franco Frattini, ha fet una crida al govern iranià perquè "adopti urgentment mesures per crear unes condicions que siguin favorables per a una solució pacífica de la crisi. El dret de salvaguardar les vides humanes cal que primi per sobre de tot". 

El president francès, Nicolàs Sarkozy, també s'ha sumat a les crítiques i qualificat d"inexcusable" l'actitud de Teheran respecte "el desig de gran part de la població iraniana expressada a les urnes".

Teheran cita els ambaixadors europeus

Representants dels 27 estats membres han estat citats pel govern de Teheran a una reunió, a què podrien assistir tots els ambaixadors i una delegació de la presidència txeca, segons acaben d'informar fonts oficials de Praga.

En les últimes hores, s'ha disparat la tensió entre el règim de Mahmud Ahmadinejad i els països europeus. Manifestacions de suport als reformistes s'han repetit durant el cap de setmana en diverses capitals europees.

La crisi interna del país s'agreuja: almenys 13 persones haurien mort en els darrers enfrontaments.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut