Roma

Gaddafi arriba a Roma amb la foto d'un heroi anticolonialista al pit

El líder libi Moammar al-Gaddafi ha arribat a Roma lluint al pit una fotografia en blanc i negre d'un heroi de la resistència anticolonialista a Líbia, gest considerat a Itàlia com "una provocació", ja que es va presentar així davant el president del país, Giorgio Napolitano, i el primer ministre, Silvio Berlusconi. La primera visita de Gaddafi a Itàlia, país que va colonitzar Líbia, ha despertat un gran interès.

Actualitzat
El líder libi Moammar al-Gaddafi ha sortit de l'avió lluint a la part dreta del seu uniforme militar una foto de l'època colonial. Però no una de qualsevol, sinó la foto del moment de la detenció de l'heroi de la resistència líbia Omar al-Mukhtar, un dels líders de la revolta contra la colonització italiana, conegut també com "El Lleó del Desert". Al-Mukhtar va ser detingut pels esquadrons feixistes italians l'11 de setembre del 1931 i condemnat a mort dos dies més tard per ordre d‘"Il Duce", Benito Mussolini, que havia enviat als jutges una carta animant-los a una "ineludible condemna".

Una vegada a terra, Gaddafi ha saludat Berlusconi amb la foto penjada al pit, ha rebut els honors militars amb el retrat i ha anat al palau del Quirinal, seu de la presidència de l'estat, de la mateixa manera, davant la sorpresa dels que hi eren, que han vist com el cap de l'estat, Giorgio Napolitano, li estrenyia la mà amb la foto entremig.

Les critiques no s'han fet esperar. El partit Itàlia dels Valors (IDV), a l'oposició, ha qualificat d'"imperdonable" el "silenci" del govern italià davant la "provocació" de Gaddafi. "És el súmmum. On tenia els ulls Berlusconi? És possible que mentre l'abraçava no es va adonar de la provocació de Gaddafi?", ha dit Stefano Pedic, senador d'IDV, partit que ha criticat durament que demà el líder libi pronunciï un discurs al Senat.

El senador vitalici i que va ser set vegades primer ministre, Giulio Andreotti, s'ha preguntat "si val la pena" recordar aquella època i ha advocat per mirar cap al futur.


Anar al contingut