París

Pilots experts dubten que un llamp pugui ser l'única causa de l'accident aeri a l'Atlàntic

El govern francès no vol pronunciar-se encara sobre cap hipòtesi en relació amb la desaparició a l'Atlàntic de l'avió d'Air France provinent de Rio de Janeiro. Afegeixen que encara cal verificar la versió d'un altre pilot que volava en direcció contrària i que assegura que va veure uns punts incandescents a l'aigua. Experts aeronàutics discrepen sobre la possibilitat que un llamp fos la causa d'una fallada elèctrica general de l'aparell, en què viatjaven 228 persones, entre les quals una catalana i un sevillà. Mentrestant, la recerca s'ha intensificat.

Actualitzat
Continua la incògnita al voltant de la desaparició de l'Airbus d'Air France al mig de l'oceà Atlàntic quan feia el trajecte Rio de Janeiro - París en plena tempesta. De moment el govern francès intenta verificar la versió d'un pilot que anava en direcció contrària i que assegura que va veure uns llums incandescents a l'aigua.

Segons Air France, les conseqüències de l'impacte d'un llamp sobre l'Airbus podrien ser la causa més probable de l'accident. Però pilots experts posen en dubte aquesta versió. De fet, mostren imatges d'un altre avió de mides molt semblants on es pot veure com poc després d'haver-se enlairat li cau un llamp. A continuació rep un segon impacte d'un altre llamp que el travessa entrant per la part on hi ha la cabina i sortint per la cua, però sense que tingui conseqüències ni per a l'aeronau ni per als passatgers.

Una consultora catalana de 28 anys, entre els passatgers


La majoria dels passatgers que duia l'aparell eren brasilers i francesos, però també hi havia, segons va confirmar el Ministeri d'Afers Estrangers espanyol, un sevillà i una catalana, la identitat de la qual l'ha donat a conèixer l'ambaixada espanyola a la Unió dels Emirats Àrabs. Es tracta d'Anna Negra Barrabeig, una consultora de 28 anys que viu a Dubai i que està emparentada amb la família Raventós, dedicada al món del cava, al Penedès. La noia tornava del seu viatge de noces, mentre que el seu marit no viatjava amb l'aparell perquè es desplaçava a Dubai, on treballa.

L'altre passatger era nascut a Marchena, un poble sevillà. L'Andrés Suárez, de 38 anys, feia un temps que treballava al Brasil per una multinacional, però viatjava cap a París per preparar el seu proper trasllat cap a França. Després dels francesos, la nacionalitat majoritària dalt l'avió era brasilera. Els familiars s'apropaven a l'aeroport per mirar d'aconseguir més dades sobre l'accident. En total hi ha més de 21 nacionalitats entre les víctimes.

S'intensifica la recerca

En aquests moments, el dispositiu de recerca se centra prop de l'arxipèlag de Fernando Noronha, que és on es va perdre el rastre de l'Airbus. Equips del Brasil i França, amb l'ajuda, entre d'altres, del govern espanyol, treballen sense descans per trobar algun rastre de l'aparell, ja que a hores d'ara es dóna per gairebé impossible trobar-ne supervivents.
Anar al contingut