Barcelona

El govern espanyol veu difícil un acord de finançament abans del debat de política general

El debat sobre el nou finançament continua candent i situat en tres fronts: els terminis, el model en si i els diners que arribaran a Catalunya. Pel que fa als terminis, fonts del govern espanyol dubten que s'arribi a una entesa abans del debat de política general, previst pel 12 de maig. En un altre front, el dels diners, la consellera de Justícia, Montserrat Tura, ha avançat que les xifres seran "insuficients" i ho atribueix a la crisi econòmica. Mentrestant, CiU, ICV i ERC ja han reaccionat als últims esdeveniments i declaracions. Duran creu que ja s'ha pactat un finançament a la baixa, ICV pressiona per arribar l'acord i ERC reclama al president de la Generalitat que rebaixi l'"optimisme".

Actualitzat
Després que el govern espanyol hagi situat al maig la data per al pacte del nou model de finançament i que el president de la Generalitat, José Montilla, demanés aquest diumenge confiança per quan el govern digui que sí, les reaccions aquest dilluns han estat moltes i diverses.

Pel que fa als terminis, fonts del govern espanyol dubten que s'arribi a un acord de finançament abans del debat parlamentari de política general del 12 de maig. Ho atribueixen a una actitud tacticista del PP, per evitar que el president espanyol, Rodríguez Zapatero, es pugui presentar amb algun triomf en el debat.

També sobre els terminis n'ha parlat ICV. El secretari general de la formació, Joan Herrera, ha advertit al govern espanyol que s'esgota el temps per assolir un acord i ha alertat que si no arriba a una entesa aviat, hi haurà "danys col·laterals" per l'estabilitat de l'executiu de José Luis Rodríguez Zapatero.

Quant al front de les quantitats, dels diners que arribaran a Catalunya, n'ha parlat aquest dilluns la consellera de Justícia al programa "El matí de Catalunya Ràdio". Tura ha explicat que la quantitat de diners serà segurament "insuficient" i ho ha atribuït a la crisi econòmica.

Mentrestant, ICV i CiU han reaccionat a les paraules que pronunciava aquest diumenge el president de la Generalitat en què demanava confiança i l'aval del seu partit per quan el govern català digui que sí al nou model de finançament. Per Duran i Lleida, aquestes paraules són la prova que el finançament ja està amanit i que és un acord a la baixa. Des d'ERC, Joan Ridao, ha demanat a José Montilla que rebaixi l'"optimisme", ja que considera que no hi ha hagut "avenços pràctics".

Des de les files republicanes, també s'ha expressat Josep-Lluís Carod-Rovira qui, en una entrevista a la televisió pública basca, ha descartat que ERC surti del govern català encara que s'acabi signant un mal acord en matèria de finançament.
Anar al contingut